Aktuálně

26. 6. 201518:03

Evropská bezpečnostní strategie a digitální agenda na summitu EU

Druhým dnem pokračovalo v Bruselu jednání Evropské rady, kde ČR zastupoval předseda vlády Bohuslav Sobotka. Mezi hlavní témata pátečního zasedání patřily obrana a bezpečnost, hospodářská a měnová unie nebo digitální agenda. ČR se podařilo do závěrečného dokumentu prosadit nutnost podpory malých a středních podniků v oblasti obranného průmyslu.

Druhým dnem pokračovali lídři EU včetně českého premiéra v jednání Evropské rady. Jedním z důležitých témat pátečního zasedání byla bezpečnost a obrana EU. V reakci na změnu bezpečnostního prostředí se Evropská rada shodla na krocích, které povedou k revizi Evropské bezpečnostní strategie. EU by měla dále zůstat aktivní v oblastech, kde nabízí přidanou hodnotu jako je prevence konfliktů a obnova po konfliktech. Unie by se měla zaměřit na posílení evropského obranného průmyslu.

Z českého pohledu hraje důležitou roli také podpora malých a středních podniků a jsem velmi rád, že se nám podařilo prosadit právě odkaz na malé a střední podniky do textu závěrů Evropské rady,“ uvedl premiér Sobotka. Premiéři a prezidenti evropské osmadvacítky podpořili rovněž tzv. zprávu pěti předsedů k prohloubení Hospodářské a měnové unie. Pro ČR je rozhodující, aby prohlubování integrace eurozóny nenarušilo jednotný trh, nezhoršilo podmínky pro české firmy a občany. „Máme jednoznačný zájem aktivně se účastnit debaty o budoucnosti hospodářské a měnové unie,“ doplnil Sobotka.

Evropská rada se rovněž shodla na prioritách jednotného digitálního trhu. Jeho dokončení je dlouhodobou prioritou České republiky a má velký ekonomický potenciál v podobě akcelerace hospodářského růstu a zvýšení zaměstnanosti.