Aktuálně

1. 7. 201518:31

Aktivity resortů v jednotlivých oblastech sektorové spolupráce v průběhu českého předsednictví V4

Úřad vlády                                                                                                                          

Vzhledem k rostoucímu významu a rozsahu agendy EU představují témata EU dlouhodobě jednu z klíčových priorit spolupráce předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny. Obsahově je tato spolupráce zaměřena na okruhy související s Evropskou radou.

Hlavními oblastmi, na něž se spolupráce předsedů vlád zemí V4 zaměří, proto budou efektivní fungování EU a jejích institucí, podpora hospodářského růstu a zaměstnanosti (investice, vnitřní trh, digitální agenda, sociální dimenze), koordinace hospodářských politik (včetně Strategie Evropa 2020 a otázek hospodářské a měnové unie), energetika a energetická bezpečnost, azyl a migrace, politika sousedství EU a Společná bezpečnostní a obranná politika EU. Krom těchto oblastí Evropská rada projednává také aktuální otázky SZBP, které nelze předem zcela předvídat, ale které nepochybně budou předmětem diskuse předsedů vlád zemí V4.

Konkrétní plánovaná setkání:

 

Ministerstvo zahraničních věcí                                                                                     

Ministerstvo zahraničí ČR bude koordinovat české předsednictví především ve výše uvedených prioritních oblastech. Spolupráce v dalších sektorových politikách bude plně v kompetenci příslušných ministerstev a její zhodnocení bude (v souladu s annexem základního visegrádského dokumentu „The Content of Visegrád Cooperation“) předmětem agendy summitu premiérů zemí V4 na konci předsednictví.

České předsednictví bude pokračovat v užitečném formátu V4+. V zájmu zachování dynamiky a intenzity spolupráce s již osvědčenými partnery bude spolu s ostatními MZV zemí V4 zkoumat přidanou hodnotu všech navržených setkání.

MZV bude spoluorganizátorem akce k připomenutí 25. výročí Visegrádské skupiny, které je zatím pojímáno jako neformální setkání ministrů zahraničí zemí V4 a příp. vhodných partnerů spojené s veřejným vystoupením (přednáška, vystoupení pro tisk) a prezentací úspěšných projektů V4 a MVF. Na přípravě konkrétní podoby oslav uvnitř a mimo V4 chce MZV těsně spolupracovat s visegrádskými partnery. MZV také připravuje konferenci, která se tematicky zaměří na důležitá unijní témata a proběhne na podzim 2015 na okraj setkání ministrů zahraničních věcí V4 a západobalkánských zemí.

Dále MZV plánuje uskutečnit:

Podrobný přehled plánovaných setkání na nejvyšší úrovni obsahuje příloha tohoto programu.

 

Ministerstvo dopravy                                                                                                             

Nosným tématem českého předsednictví V4 v oblasti dopravy bude bezpečnost silničního provozu. Cílem setkání ministrů dopravy států V4+ za účasti zástupců Evropské komise bude diskutovat možnosti regulace této otázky na unijní úrovni a současně usilovat o zlepšení vzájemné informovanosti a předávání zkušeností z osvědčených projektů při zavádění opatření ke snížení nehodovosti a zmírnění následků dopravních nehod. CZ V4 PRES iniciuje diskusi mezi jednotlivými státy a Evropskou komisí o výměně dobrých zkušeností a podpoře vzniku společných (sdílených) kampaní.

CZ V4 PRES se v oblasti dopravy dále zaměří na tyto oblasti:

Ministerstvo dopravy za tímto účelem plánuje uspořádat:

ad bezpečnost silničního provozu:
ad TEN-T:
ad železniční doprava:
ad sociální aspekty nákladní silniční dopravy:
Další pravidelné aktivity:

 

Ministerstvo financí                                                                                                              

Zásadní prioritou pro období CZ V4 PRES je prohloubení spolupráce zemí V4 v boji proti daňovým únikům a podvodům v oblasti spotřebních daní a DPH. Dále se ministerstva financí V4 ve spolupráci s ostatními gestorskými ministerstvy zaměří na revizi kohezních obálek na období 2017-2020 a na prohloubení spolupráce zemí V4 v oblasti podvodů s dovozem podhodnoceného zboží (zejména textilu a obuvi z Asie). Ministerstva financí V4 ve spolupráci s ostatními kompetentními resorty budou také diskutovat a koordinovat svůj přístup týkající se negociací bilaterálních dohod o podpoře a ochraně investic (dále jen „BIT“) včetně dohod sjednaných na EU úrovni.

Ministerstvo financí za tímto účelem zorganizuje:

 

Ministerstvo kultury                                                                                                                 

Ministerstvo kultury ČR se bude během CZ V4 PRES soustředit na perspektivní formy a projekty visegrádské kulturní spolupráce, tj.:

K naplňování těchto cílů Ministerstvo kultury zorganizuje:

 

Ministerstvo pro místní rozvoj                                                                                             

Spolupráce mezi ministerstvy pro regionální a místní rozvoj zemí V4 je prioritou CZ V4 PRES v oblasti kohezní politiky EU (viz výše). Cíle jsou:

Za tímto účelem Ministerstvo pro místní rozvoj zorganizuje:

Cíle CZ V4 PRES v oblasti cestovního ruchu budou:

Ministerstvo pro místní rozvoj proto kromě marketingových akcí naplánovaných v marketingovém plánu zorganizuje:

 

Ministerstvo obrany                                                                                                               

Pro naplnění cílů v prioritní oblasti obrany plánuje Ministerstvo obrany organizovat:

Jednání na vysoké úrovni:

Jednání v rámci obranného plánování:

Ostatní aktivity:

 

Ministerstvo práce a sociálních věcí                                                                                      

Hlavní událostí bude setkání ministrů práce a sociálních věcí V4 (v případě potřeby ve formátu V4+) k aktuálním otázkám v agendě Rady EPSCO (vysílání pracovníků, mateřská dovolená).

Dále MPSV zorganizuje expertní semináře (minimálně dva) pro partnery ze zemí V4 k některým z následujících témat:

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu                                                                                       

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude úzce spolupracovat na aktivitách uvedených v tematických prioritách předsednictví, zejména v oblasti energetiky, unijních záležitostí, digitální agendy, informační společnosti a rozvoje přístupových sítí nové generace (NGA).

Kromě toho se soustředí na další specifickou problematiku, mezi niž patří zejména Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) a jiné dle aktuální potřeby.

V zájmu žádoucí diskuse k výše uvedeným oblastem spolupráce mezi zeměmi V4 (popřípadě v rozšířeném formátu) MPO předpokládá zorganizovat:

Specificky v oblasti energetiky MPO plánuje:

K prohloubení ekonomických vztahů v průběhu CZ V4 PRES přispějí i samostatné aktivity firem, podnikatelských reprezentací, zaměstnavatelských svazů a nevládních organizací. Jedná se například o zasedání iniciativy průmyslových a zaměstnavatelských svazů střední a východní Evropy (tzv. CEE – iniciativa), na nichž participuje Svaz průmyslu a dopravy ČR. Předpokládáme rovněž setkání prezidentů hospodářských komor zemí V4. Uskuteční se také nejrůznější kontaktní setkání regionálních hospodářských komor v rámci přeshraniční spolupráce, např. tradiční akce Regionální hospodářské komory Brno s názvem Kontakt–kontrakt aj. Všechny tyto a případné jiné iniciativy MPO vítá a podle svých možností je podpoří.

MPO ČR bude při realizaci plánovaných aktivit dle potřeby rovněž spolupracovat s nevládními a neziskovými organizacemi, vzdělávacími institucemi, organizacemi zastřešujícími odpovídající průmyslová odvětví i s dalšími subjekty státní správy. Současně bude MPO ČR navazovat na aktivní spolupráci atašé jednotlivých zemí zodpovědných za digitální agendu, spolupracujících pravidelně při jednáních evropských institucí.

Výsledné aktivity a případná konkrétní opatření přijatá zeměmi V4 budou v souladu se stanovisky Like-Minded Group. Také z tohoto důvodu bude během českého předsednictví v oblasti digitální agendy a informační společnosti navázána spolupráce s dalšími členskými zeměmi EU, především s Velkou Británií, Nizozemím, Rumunskem a zeměmi Beneluxu.

 

Ministerstvo spravedlnosti                                                                                                

Hlavní událostí bude konference na úrovni ministrů spravedlnosti zemí V4 + Slovinsko a Chorvatsko (květen 2016, Kroměříž). Zefektivnění mezinárodní justiční spolupráce v trestních a civilních věcech bude cílem i setkání mezinárodních odborů generálních prokuratur a ministerstev spravedlnosti zemí V4 (1. pol. 2016).

Dále Ministerstvo spravedlnosti zorganizuje expertní setkání k těmto tématům:

V rámci justičního vzdělávání proběhne:

 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy                                                       

Prioritami bude koordinace s V4 partnery v oblasti sportu. 

Dalším cílem bude posílení spolupráce zemí V4 a Rumunska se zeměmi Východního partnerství v oblasti politik mládeže. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy proto zorganizuje:

Důraz bude kladen i na rozvíjení vzájemné spolupráce v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Snahou o další posílení a prohloubení spolupráce mezi Visegrádskou skupinou a třetími státy navážeme na SK V4 PRES.

Konkrétně bude dále rozvíjena spolupráce s Japonskem, v rámci níž budou v druhé polovině roku 2015 podpořeny vybrané společné výzkumné projekty. Je zamýšleno uspořádat v České republice workshop ve formátu V4+Japonsko, jehož hlavním cílem bude navázání kontaktů v rámci výzkumné komunity s důrazem na rozvoj multilaterální spolupráce. Otevřena bude také diskuze týkající se případného vyhlášení druhé výzvy pro společné projekty. Rozvoj spolupráce se Spojenými státy americkými prostřednictvím navázání na aktivity slovenského předsednictví ve Visegrádské skupině patří k prioritám, konkrétní kroky by pak vycházely ze závěrů plánovaného zasedání V4+USA.

 

Ministerstvo vnitra                                                                                                                

Rezorty vnitra budou pokračovat ve sdílení informací, zkušeností a dobré praxe především v tématech:

Kromě průběžného kontaktu s partnery z V4 zemí se během českého předsednictví uskuteční:

 

Ministerstvo zdravotnictví                                                                                                    

Prioritou v oblasti zdravotnictví bude:           

  1. evaluace investic prostředků strukturálních fondů do zdravotnictví, podpora zdraví a ukončené nebo probíhající modelové programy měnících se systémů zdravotní péče v rámci zemí V4;
  2. sdílení zkušeností ve vyjednávání podmínek pro nové programové období ESIF 2014-2020, a to ve sféře ochrany a podpory zdraví (včetně primární zdravotní péče, vypořádání se s chronickými onemocněními), primární prevence nemocí a modernizace a humanizace psychiatrické péče.

Dále se CZ V4 PRES bude věnovat aktuálně projednávaným tématům na úrovni EU a strategii rozvoje eHealth.

K těmto tématům Ministerstvo zdravotnictví ČR zorganizuje expertní jednání (listopad 2015). Ministerské jednání (duben 2016) bude tematicky navazovat na výstupy z expertního jednání.

 

Ministerstvo zemědělství                                                                                       

Hlavními tématy spolupráce v zemědělství budou:

Dále se pozornost případně zaměří na následující témata:

Za tímto účelem Ministerstvo zemědělství plánuje:

 

Ministerstvo životního prostředí                                                                                 

Hlavní témata pro jednání s visegrádskými partnery:

Za tímto Ministerstvo životního prostředí uskuteční:

Dále se uskuteční expertní jednání k tématům:

 

Národní bezpečnostní úřad                                                                                                  

Cílem Národního bezpečnostního úřadu, který je v ČR zodpovědný za koordinaci v oblasti kybernetické bezpečnosti, bude při spolupráci s partnery ze zemí V4 především zvyšování efektivity spolupráce v rámci Central European Cyber Security Platform (CECSP) a podpora posílení postavení CECSP na mezinárodní úrovni.

Konkrétní aktivity: