Archiv zpráv minulých vlád

28. 7. 201510:23

Avízo: Vláda zítra projedná Státní politiku vůči nestátním neziskovým organizacím na léta 2015 – 2020

Dokument, který koncepčně a systémově vymezuje politiku státu vůči nestátním neziskovým organizacím, předloží ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu a předseda Rady vlády pro nestátní neziskové organizace Jiří Dienstbier.

Materiál definuje 4 základní principy státní politiky:

Každý z těchto principů odráží návrh jednotlivých opatření, která vláda a její ministři hodlají ve prospěch trvalé udržitelnosti NNO uplatňovat. Je jich celá řada, většinou uložená ministru Jiřímu Dienstbierovi, často ve spolupráci s některými rezortními kolegy.

Za zmínku stojí posílení rolí sítě a střech NNO v prosazování systémové spolupráce ústředních orgánu státní správy s neziskovým sektorem a stanovení znaků funkčních sítí a střech, které se mohou stát legitimními partnery státní správy. Nové členy také mezi sebe přijme Rada vlády tak, aby členové z řad NNO tvořili vyváženěji spektrum názorů a zájmů. Nové je také odhodlání vlády nalézt nástroje k podpoře firemního a individuálního dárcovství a dobrovolnictví. Podstatně větší úsilí se zaměří na podporu sběru srovnatelných „velkých“ dat, důležitých pro sledování dopadů státních opatření v této oblasti, a mnoho dalších. Úkoly budou naplňovány postupně podle stupně náročnosti, především na mezirezortní kooperaci, až do roku 2020. Některé z nich však musí být splněny již do konce roku 2015. 

Na přípravě této vládní politiky se celkem rok podílela reprezentativní pracovní skupina pod Výborem pro legislativu a financování RVNNO složená z akademiků zabývajících se dlouhodobě neziskovým sektorem a odborníků z neziskového sektoru. Práce započaly na podzim roku 2014, kdy sekretariát RVNNO zadal zpracování 11 autorských studií k tématům, která byla vytipována jako klíčová pro současný vztah státu a NNO. Studie byly také vzápětí po svém odevzdání zveřejněny na webových stránkách RVNNO, a to již během roku 2014, aby se k nim mohli zájemci z řad odborné veřejnosti vyjádřit. Pří přípravě návrhu státní politiky pracovní skupina vypořádala přes 100 stran připomínek.

Předkládaný návrh Státní politiky schválila RVNNO na svém zasedání dne 14. 5. 2015 s několika připomínkami, které byly zapracovány.