Aktuálně

7. 9. 201513:57

V Bratislavě zasedla poprvé společně česká a slovenská tripartita

V Bratislavě dnes historicky poprvé jednali na společném setkání zástupci české a slovenské tripartity. Obě strany diskutovaly o zkušenostech s vedením sociálního dialogu v Česku a na Slovensku, výši minimální mzdy, zlepšování podmínek na trhu práce, boji proti daňovým únikům i regulaci agentur práce. Tématem jednání byly rovněž priority předsednictví ČR ve Visegrádské skupině a Slovenska v Radě EU, zejména v sociální oblasti a podpoře podnikání a hospodářského růstu.

Historicky první společné jednání české a slovenské tripartity dokazuje, že obě země dávají velký důraz na poctivý a kvalitní sociální dialog. Dnešní jednání nám umožnilo vyměnit si se slovenskými partnery zkušenosti nejen ve vedení sociálního dialogu v každé ze zemí, ale rovněž v řadě dalších důležitých témat, ať už jde o minimální mzdu, zlepšování trhu práce či postupu v regulaci agentur práce. Dohodli jsme se zároveň, že ve společném zasedání české a slovenské tripartity budeme pokračovat a další by mohlo být v roce 2016 v České republice. Diskutovali jsme také o možnosti, že by se ČR pokusila připravit setkání tripartit všech zemí Visegrádské skupiny, které aktuálně naše země předsedá,“ uvedl předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Seznam bodů dnešního jednání české a slovenské tripartity:

Jednání se za českou stranu účastnil premiér Bohuslav Sobotka, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, ministr kultury Daniel Herman, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Za slovenskou stranu se setkání účastnil premiér Robert Fico, ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter, ministr financí Peter Kažimír, ministr hospodářství Vazil Hudák, ministr spravedlnosti Tomáš Borec, státní tajemník ministerstva životního prostředí Ján Ilavský, státní tajemník ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Ivan Korčok, prezident Konfederace odborových svazů SR Jozef Kollár a prezident Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení SR Tomáš Malatinský.

Vláda Bohuslava Sobotky rozšiřuje aktivní sociální dialog v souladu se svými vládními závazky. Za poslední rok se v České republice uskutečnila již dvě společná zasedání centrální a krajských tripartit. Vláda zároveň usiluje o posílení sociální dimenze i v rámci zahraniční politiky. Proto Česká republika iniciovala první společné zasedání české a slovenské tripartity. Ambicí vlády Bohuslava Sobotky přitom je, aby se vytvořila tradice setkání tripartit na nejvyšší úrovni, podobně jako se pravidelně konají společná zasedání vlád obou zemí.