Aktuálně

23. 9. 201515:38

Státní rozpočet 2016: Vláda počítá s podporou průmyslu a investic, nových pracovních míst, veřejných služeb i s větší bezpečností občanů

Vláda na svém jednání ve středu 23. září 2015 schválila návrh státního rozpočtu pro rok 2016. Schválený návrh počítá s podporou investic, průmyslu, zaměstnanosti, se zkvalitňováním veřejných služeb i posilováním bezpečnosti občanů. Cílem vlády je zároveň rok po roce snižovat rozpočtový deficit, pro rok 2016 počítá s deficitem 70 miliard korun.

Státní rozpočet na rok 2016

Kabinet Bohuslava Sobotky schválil návrh rozpočtu na příští rok. Spolu s ním projednal také rozpočty fondu dopravy a bydlení. Návrh státního rozpočtu na rok 2016 je založen na strategii postupného snižování deficitu vládního sektoru z 1,9 procenta HDP v roce 2015 na 0,6 procenta HDP v roce 2018 a současně je jednoznačně prorůstový.

„Rozpočet počítá s prostředky na financování strategických investičních akcí, které pomohou zajistit ekonomický růst rovněž v budoucnosti. Návrh rozpočtu nezapomíná ani na podporu a dobudování průmyslových zón v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Prioritou je výstavba páteřní dopravní infrastruktury i zvýšení výdajů na výzkum a vývoj. Dále je rozpočet zaměřen na zvýšení bezpečnosti země, podporu vzdělávání a tvorbu pracovních míst,“ uvedl premiér Sobotka.

Návrh počítá s příjmy státního rozpočtu ve výši 1 179,3 miliardy korun a výdaji 1 249,3 miliardy korun. Schodek je plánován na 70 miliard. Rozpočet začala vláda projednávat na své schůzi 9. září, kde se k němu vyjádřil také prezident Miloš Zeman. Poté ho vláda předložila k posouzení také sociálním partnerům na mimořádné schůzi tripartity 17. září.

Novela školského zákona

Koaliční kabinet ve středu schválil také návrh novely školského zákona, který zavádí povinný rok bezplatného předškolního vzdělávání, přiznává dětem nárok na místo v mateřské školce nebo zavádí jednotné přijímací řízení na středoškolské obory s maturitou. Dalšími novinkami jsou tři povinné zkoušky společné části maturity a zřízení Národní rady pro vzdělávání, poradního orgánu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro přípravu důležitých dokumentů.

NKÚ získá více pravomocí

Vláda dnes naplnila další ze svých cílů, a to v souladu s programovým prohlášením schválila novelu zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Ta zajišťuje rozšíření působnosti NKÚ, kdy bude moci kontrolovat nakládání s veškerými veřejnými penězi. Jde o další z kroků vlády k ozdravení veřejných financí, snížení prostoru pro možnou korupci a dosažení vyšší míry transparentnosti v oblasti zadávání veřejných zakázek.

Rodiny s více dětmi si přilepší

Ministr financí Andrej Babiš dnes na jednání vlády předložil návrh novely zákona o daních z příjmů. Novela přináší mimo jiné další zvýšení daňového zvýhodnění na děti, konkrétně zvedá částku na druhé dítě z 15 804 korun na 17 004 korun ročně a zvyšuje se i částka na třetí a každé další dítě.

Dalšími projednanými body byl například mandát pro předsedu vlády na jednání mimořádné Evropské rady či novela zákona o zdravotních službách.