Aktuálně

16. 10. 201511:13

Premiér Sobotka: Vítám dohodu zemí EU s Tureckem na řešení migrační krize

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zastupoval Českou republiku na jednání Evropské rady, která proběhla ve čtvrtek 15. října 2015 v Bruselu. Zasedání hlav států a předsedů vlád členských zemí bylo věnováno především řešení migrační krize. Lídři EU se shodli na zlepšení ochrany vnějších hranic EU, posílení spolupráce se třetími zeměmi a účinné návratové politice.

Premiér Sobotka svolal před jednáním Evropské rady schůzku předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny. Lídři V4 zdůraznili svůj jednotný postoj k řešení migrační krize a představili společný postup zejména při ochraně vnější hranice EU.

„Přivítal jsem, že se všechny země V4 dohodly na spolupráci při ostraze vnější hranice EU v Maďarsku. Jak Česká republika, tak Slovenské republika, tak Polsko vysílají do Maďarska policisty, kteří se budou podílet na ostraze maďarské hranice. Může to být pilotní projekt pro EU při ochraně hranic“, uvedl premiér Sobotka na tiskové konferenci.

Jedním z diskutovaných témat summitu bylo prohloubení spolupráce EU se třetími zeměmi, které přímo sousedí s válečnými konflikty. Konkrétně se jedná o pomoc zejména Jordánsku, Libanonu a Turecku. Turecko, které poskytlo útočiště více jak dvěma milionům syrských uprchlíků, má klíčovou roli pro migrační trasu vedoucí přes východní Středomoří a západní Balkán až do Evropy. V centru pozornosti bruselského jednání byl proto tzv. akční plán EU s Tureckem.

„Akční plán pokládám za nejdůležitější dokument, na kterém jsme se shodli. Je tady připravena řada kroků jak na straně EU tak Turecka, které budou znamenat strategickou spolupráci mezi Evropou a Tureckem a také velmi úzkou spolupráci při řešení migrační krize“, řekl předseda vlády ČR po jednání.

Na okraj Evropské rady se premiér Bohuslav Sobotka setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Potvrdili jsme si, že česko-německé vztahy jsou do té míry pevné, byly tak pečlivě budovány uplynulých 25 let, že ani uprchlická krize je nepoškodí. Dohodli jsme se s paní kancléřkou na intenzivnější výměně informací také v oblasti migrace“, přiblížil po schůzce premiér.

Okrajovým tématem pravidelného summitu bylo i prohlubování hospodářské a měnové unie nebo požadavky Velké Británie na setrvání země v EU a referendum, které se na toto téma ve Velké Británii má konat v roce 2017.