Aktuálně

10. 11. 20159:40

Projev předsedy vlády Sobotky na China Investment Foru

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v úterý 10. listopadu 2015 na Pražském hradě mezinárodní konferenci China Investment Forum. Fóra se účastní kromě Číny dalších šestnáct zemí střední a východní Evropy. Letošní téma zní Příležitosti a výzvy iniciativy „Nové hedvábné stezky 21. století - One Belt, One Road“.

Kromě předsedy vlády se fóra zúčastnil také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr dopravy dan Ťok.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Projev předsedy vlády na slavnostním zahájení China Investment Forum:

Vážení hosté,

dovolte mi, abych Vás co nejsrdečněji přivítal v České republice na tradičním China Investment Forum, které se každý rok koná v Praze v rámci spolupráce Číny a 16 zemí střední a východní Evropy.

Česká republika velmi oceňuje efektivní spolupráci v rámci Platformy 16 +1 a s radostí mohu konstatovat, že naše země je jedním z motorů celého uskupení.

K mimořádným úspěchům středoevropsko-čínské spolupráce patřily Local Leaders Meeting 2014 nebo Health Ministers Meeting 2015, ale také vysoká intenzita vzájemné výměny politických a regionálních delegací.

Jsem velmi rád, že vidíme nejenom vynikající vztahy mezi politiky všech úrovní, ale také konkrétní projekty pragmatické spolupráce.

Otevření přímého leteckého spojení mezi Českou republikou a Čínou dne 23. září 2015 vytváří symbolický most pro podnikatele i turisty obou našich zemí a přímo podporuje další nárůst cestovního ruchu mezi oběma zeměmi, který meziročně již nyní dosahuje téměř 30 procent.

Vláda České republiky přijala od loňského dubna řadu konkrétních kroků ke zjednodušení vízového režimu, posílila stávající konzulární pracoviště v Pekingu a v Šanghaji, otevřela generální konzulát Čengdu a nová outsourcingová vízová centra. ČR vydává víza do čtyř pracovních dní a stala se tak v Číně konkurenceschopnou i vůči velkým západoevropským zemím.

Jako součást společného úsilí české vlády byla realizována řada projektů zaměřených na popularizaci České republiky a bylo uzavřeno Memorandum o spolupráci v oblasti cestovního ruchu mezi oběma národními úřady pro cestovní ruch.

Česká republika se také stala evropskou základnou tradiční čínské medicíny. Otevřeli jsme kliniku Tradiční čínské medicíny ve fakultní nemocnici v Hradci Králové a mám velká očekávání od investice více než 250 milion korun do vědeckého a výzkumného centra tradiční čínské medicíny.

Pilotní projekt ozdravných dětských pobytů 200 čínských dětí v českých lázních postupně přechází do dlouhodobé spolupráce v oblasti lázeňské a zdravotnické turistiky.

Za pravicových vlád byla Česká republika z pohledu čínských investic hluboce podinvestována - oproti Maďarsku nebo Polsku jsme byli na polovině počtu projektů a na třetině investic ve finančním vyjádření, ale efektivními kroky současné vlády se nám daří vztahy s čínskými investory zásadně změnit.

Rozsáhlé investice největšího čínského investora ve střední a východní Evropě, Šanghajské finanční a energetické korporace CEFC, v ČR již přesáhly 10 miliard Kč, strojírenská společnost Shaangu Power investovala 1,3 miliardy do brněnské společnosti EKOL, Changhong rozšířil svou investici ve středních Čechách o 650 miliónů Kč. Jeden z největších čínských výrobců spotřebního zboží Hisens si vybral Plzeň jako svou výrobní základnu pro expanzi na evropském kontinentu, společnost Haijie založila ve Zlíně společný závod na výrobu interaktivních tabulí a řada dalších čínských investic je již těsně před jejich dokončením.

Otevření pobočky Bank of China a rozsáhlé investice čínských společností vytvářejí skvělý příklad pro další investory z ČLR pro jejich vstup do zemí střední a východní Evropy.

Za mimořádný úspěch považuji, že Čína bude hlavní hostující zemí na nejvýznamnějších oborových aktivitách České republiky, jako je veletrh cestovního ruchu Holiday World Prague 2016 a Mezinárodní strojírenský veletrh 2016 v Brně. Rád se při své nadcházející cestě do Číny zúčastním podpisu příslušných smluv.

Čína se dnes angažuje i v oblastech široce spojených s naší zemí jako je náš národní sport fotbal nebo národní nápoj pivo a již první poznatky ukazují, že jsou zde velké synergie vzájemné spolupráce.

Vážení hosté,

navázání strategického partnerství s Čínou a pohloubení vzájemné spolupráce je jednou z mých osobních priorit.

Proto se velmi těším na nadcházející jednání předsedů vlád zemí střední a východní Evropy a Číny a na návštěvu do Šanghaje, Sudžou, Pekingu a Hebei.

Připravované podklady pro jednání předsedů vlád jsou zaměřeny jak na strategické, tak na pragmatické cíle spolupráce.

Česká republika i nadále považuje za klíčové projekty agendy 16 + 1 spolupráci v oblasti regionů, zdravotnictví nebo ekonomické a obchodní spolupráce, mimo jiné prostřednictvím již tradičního Čínského investičního fóra.

Naše zkušenosti také ukazují, že zejména nová agenda finanční spolupráce jako výchozího mostu pro další investory a podnikatele má svůj nedocenitelný význam.

Na nedávném jednání s ministrem zahraničních věcí ČLR jsme se shodli na tom, že Praha může využít potenciálu výhodné geografické polohy, nezadlužené a druhé nejrychleji rostoucí ekonomiky Evropské unie a zdravého a stabilního finančního sektoru jako vynikající základny pro vstup nejvýznamnějších čínských finančních institucí na středoevropský trh.

Na své připravované cestě do Číny se setkám s řadou vrcholných představitelů nejvýznamnějších finančních institucí nejenom Číny, ale celého světa, jako jsou  ICBC, China Development Bank a China Construction Bank. Považuji za skvělou zprávu, že reálně uvažují podobně jako Bank of China o založení své pobočky v České republice.

Za českou vládu deklaruji naši připravenost vytvořit podmínky pro jejich vznik a rozvoj tak, aby mohly využít svého podnikání v ČR jako ideální brány do střední a východní Evropy a do EU.

Současně vítám závazek Číny podpořit otevírání poboček bank a dalších finančních institucí ze zemí střední a východní Evropy na čínském trhu. Věřím, že naše firmy se i touto cestou mohou zapojit do ambiciózních reforem čínské vlády.

V rámci oficiální bilaterální návštěvy Číny a na jednáních s prezidentem a premiérem ČLR také podepíši Dohodu o zapojení České republiky do iniciativy „Nové hedvábné stezky – One Belt, One Road“.

Máme zájem být součástí tohoto významného ekonomického projektu, ve kterém vidíme vynikající základ pro další komplexní spolupráci.

Velmi vítám rozhodnutí našich čínských partnerů vybudovat z pražského letiště přepravní uzel Číny pro střední a východní Evropu a EU. Je to jedinečná příležitost, a to jak pro letectví, tak pro rozvoj cestovního ruchu a podnikatelské spolupráce obou zemí.

Pevně věřím, že již na jaře příštího roku naváže na linku Hainan Airlines nový projekt českého leteckého přepravce a společnosti China Eastern novým spojením mezi Prahou a ekonomickým centrem Asie – Šanghají.

Chceme využít i dalších oblastí spolupráce, ve kterých se obě strany mohou vzájemně doplňovat, jako jsou infrastruktura, výrobní kapacity, energetika včetně jaderné, hi-tech technologie a spolupráce ve finančním sektoru.

Česká republika je tradiční průmyslovou velmocí a ČLR se v této oblasti také velmi rychle rozvíjí.

Český průmysl je dnes v Číně spojen zejména se špičkovými výrobky Škody Auto, jejíž šanghajský závod také plánuji během své cesty navštívit. Stále ale vidím velký potenciál v uplatnění dalších prestižních a tradičních českých značek jako jsou Tatra Kopřivnice, Škoda Transportation, Žďas Žďár nebo Škoda Praha.

Obrovskou příležitostí pro český letecký průmysl je robustní rozvoj čínského trhu malých a středních letadel, letišť a systémů řízení letového provozu.

Jednou z velkých ambicí naší politiky a ekonomické diplomacie vůči ČLR je podpora českého exportu a snížení deficitu vzájemného zahraničního obchodu. Čína je již dnes čtvrtým největším obchodním partnerem České republiky a její význam stále roste. Za prvních osm měsíců roku 2015 vzrostl český vývoz do ČLR o více než 15 procent a dovoz z Číny vzrostl o více než 26 procent. Obrat vzájemného obchodu za prvních osm měsíců letošního roku vzrostl o čtvrtinu a dosáhl 306 miliard korun.

Rád bych poděkoval oběma ministerstvům průmyslu a obchodu za efektivní obnovení činnosti Smíšeného ekonomického výboru na úrovni prvních náměstků ministrů obou rezortů a za rozsah dohod obsažených v závěrečném protokolu.

V rámci mé nadcházející cesty do Číny chci nejen podpořit tradiční oblasti naší spolupráce, ale také pomoci vytvořit další příležitosti pro české produkty, jako jsou kvalitní české potraviny, české sklo, české pivo nebo vynikající moravská vína.

Vážení hosté,

s oběma nejvyššími představiteli Čínské lidové republiky budu při své cestě do Číny projednávat i smlouvu o strategickém partnerství, která by měla být podepsána při příležitosti návštěvy prezidenta ČLR v České republice v příštím roce.

Již dnes je při přípravě tohoto přelomového dokumentu jasné, že v řadě oblastí oproti našim západním partnerům z EU má ČR velké rezervy.

Osobně jsem také přesvědčen, že důležitou oblastí vztahů mezi zeměmi je rozvoj mezilidských kontaktů.

Přál bych si, aby velký kvalitativní posun nastal zejména v oblasti vysokoškolského vzdělávání a spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, včetně společného fondu na podporu inovativních myšlenek.

Naše země disponuje velkými kapacitami a propojení vědeckých týmů obou zemí, oblast modernizace a digitalizace průmyslu a další agendy, jako jsou moderní technologie a nanotechnologie nebo ochrana životního prostředí, jsou perspektivními oblastmi naší spolupráce.

Českou republiku a Čínu pojí úctyhodných 66 let partnerství a přátelství a přesto lze o současné etapě hovořit jako o vůbec nejlepší v celé naší historii.

Těší mne, že vynikající politické vztahy se synergicky doplňují se vzájemnými vztahy vás, podnikatelů. V uplynulých měsících jsme v České republice přivítali řadu nových čínských investorů a věřím, že řada nových kontraktů vznikne zde na Čínském investičním fóru.

Intenzivní zájem o Prahu, jako místo svého podnikání, dokazuje i více než 500 čínských hostů zde, na Pražském hradě.

Přeji Vám úspěch ve Vašem jednání s českými a středoevropskými partnery.

Děkuji za pozornost.