Archiv zpráv minulých vlád

20. 1. 201611:09

ČT 24: Poslanci projednají návrh, který rozšiřuje pravomoci veřejného ochránce práv

Odpoledne začne první letošní řádná schůze sněmovny. Poslanci by měli rozhodnout o senátních úpravách novely zákona o majetku České republiky a věnovat se předlohám ve druhém čtení. Mezi nimi třeba té, která rozšiřuje pravomoci veřejného ochránce práv.

redaktor
--------------------
Žaloba proti diskriminaci a právo navrhnout Ústavnímu soudu zrušení zákona. O tyto pravomoce by se měly podle vládní novely rozšířit kompetence veřejnému ochránci práv.Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/
--------------------
Já v těch dvou oblastech spatřuji možnost zlepšení ochrany lidských práv. Obětí diskriminace jsou často lidé, kteří mají slabší sociální kompetence, neumějí se tak bránit.

redaktor
--------------------
Jenže právě možnost podávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci se v zákoně možná vůbec neobjeví. Sněmovní ústavně-právní výbor navrhl tuto pasáž vypustit.

Markéta ADAMOVÁ, poslankyně /TOP 09/
--------------------
Pokud někdo pociťuje diskriminaci, tak by měl a má možnost se soudit a pokud je v nějaké nevýhodné pozici a potřebuje právní pomoc, tak už existuje celá řada bezplatných poraden. Takováto žaloba by vlastně umožňovala docházet k nepříznivým rozhodnutím.

redaktor
--------------------
Poslanci navrhli upravit i novou kompetenci dávat návrhy Ústavnímu soudu na zrušení norem. Ombudsman by tak mohl postupovat až po projednání návrhu se sněmovním petičním výborem. Poslankyně hnutí ANO Radka Maxová předložila pozměňovací návrh, který počítá s tím, že by sněmovna mohla veřejného ochránce práv odvolávat.

Radka MAXOVÁ, poslankyně /ANO/
--------------------
Pokud parlament volí a vlastně ombudsman dostává důvěru, tak by mohl mít parlament vlastně možnost odvolat ombudsmana či ombudsmanku, pokud by závažně pochybil, či byl dlouhodobě zdravotně ne v dobré kondici, aby mohl vykonávat svou funkci.

Jiří DIENSTBIER, ministr pro lidská práva /ČSSD/
--------------------
Já pro to nevidím žádný důvod. Ta instituce má být nezávislá. Nemá tady být žádný, žádná možnost politického nátlaku na způsob výkonu této funkce.

redaktor
--------------------
Veřejnou ochránkyní práv je v současnosti Anna Šabatová. Posláním ombudsmana je pomáhat lidem při ochraně jejich základních lidských práv a svobod, mimo jiné při jednání s úřady.

Celá reportáž na: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/216411010100119/ - čas od 6:40 minuty

ČT 24: Poslanci projednají návrh, který rozšiřuje pravomoci veřejného ochránce práv