Aktuálně

2. 2. 201617:55

Česko vyslalo 27 policistů do Makedonie, budou pomáhat při ochraně hranic

Po Slovinsku a Maďarsku budou čeští policisté nově pomáhat při ochraně makedonsko-řeckých hranic. Jejich slavnostního odjezdu z areálu Policejní akademie v Praze se zúčastnil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, policejní prezident Tomáš Tuhý a makedonský velvyslanec v ČR Pascal Stojcheski.

V úterý odpoledne vyjelo sedmadvacet policistů a dva služební psi k ochraně schengenské hranice do Makedonie. V okolí města Gevgelija budou působit do 19. března 2016. Ve společných hlídkách s makedonskými policisty budou dohlížet nad veřejným pořádkem v dočasném tranzitním táboře Gevgelija, střežit zelenou hranici a provádět kontrolní činnost v hraničním pásmu. Při výkonu služby budou čeští policisté ve služebním stejnokroji a se zbraní.

Slavnostního odjezdu z areálu Policejní akademie ČR v Praze se zúčastnil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, policejní prezident, brig. gen. Tomáš Tuhý a velvyslanec Makedonie v ČR Pascal Stojcheski.

Vyslání policistů umožnila Dohoda mezi vládou ČR a Republikou Makedonie o spolupráci v boji proti trestné činnosti. „Jsem velmi rád, že díky této dohodě vznikl prostor, jak můžeme pomáhat s migrační vlnou i v zemi, která je mimo Evropskou unii. Věřím, že naše nasazení v Makedonii pomůže ke zvýšení bezpečnosti v Evropě,“ uvedl policejní prezident, brig. gen. Tomáš Tuhý. „ Ještě před ukončením této mise budeme intenzivně komunikovat s partnery v Makedonii, vyhodnotíme přínos nasazení českých policistů a na základě tohoto vyhodnocení případně provedeme opětovné vyslání kontingentu,“ dodal policejní prezident.

Zdroj: Policejní prezidium ČR