Archiv zpráv minulých vlád

9. 2. 201610:53

České noviny.cz: Legislativní rada projedná, pod který zákon patří šéfka ERÚ

Otázku, zda předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková spadá pod služební nebo energetický zákon, projedná Legislativní rada vlády. Na svém twitterovém účtu to uvedl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Dodal, že jeho návrh, podle kterého šéfka ERÚ patří pod energetický zákon, vláda dnes řešit nebude.

Spory kolem Vitáskové se vedou už několik týdnů. Mládkův materiál, který měli dnes dostat ministři pro informaci, navrhuje, aby vedení ERÚ nespadalo pod služební zákon. Vláda přitom v polovině ledna projednala informaci ministerstva vnitra, které tvrdí, že Vitásková pod služební zákon patří a do 1. března by měla složit služební slib. Pokud by Vitásková slib složila, nebude moci v čele úřadu stát kvůli tomu, že čelí obžalobě.

Nesoulad mezi služebním a energetickým zákonem ve vedení ERÚ nastal od začátku letošního roku. Úpravu energetického zákona, která měla potvrdit, že Vitásková zůstane ve funkci do konce července příštího roku, kdy ji končí mandát, poslanci loni nestihli schválit a letos 20. ledna vrátili materiál do druhého čtení k přepracování. Podle ministerstva vnitra proto Vitásková spadá pod služební zákon.

Šéfka ERÚ s tím nesouhlasí a říká, že služební slib nesloží. Odkazuje se na energetický zákon, podle kterého ji může odvolat pouze prezident. "Nejsem ten, kdo rozhoduje o budoucnosti paní Vitáskové. Rozhoduje o ní pan prezident," řekl dnes novinářům před jednáním vlády Mládek.

Podle ministerstva průmyslu je však v mezidobí od začátku letošního ledna do konce července příštího roku možno na vedení ERÚ pohlížet jako na osoby, které nejsou ve státní službě. MPO to odůvodňuje tím, že předseda úřadu je nyní statutárním zástupcem ERÚ a do budoucna má být jako člen nové rady ERÚ ze zákona o státní službě výslovně vyloučen.

Rada ERÚ má vzniknout po skončení mandátu Vitáskové příští rok. Má mít pět členů s pětiletým funkčním obdobím, jeden má být jejím předsedou. Předseda bude moci vést radu nejdéle tři roky.

...

Celý článek na: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/legislativni-rada-projedna-pod-ktery-zakon-patri-sefka-eru/1312385

České noviny.cz: Legislativní rada projedná, pod který zákon patří šéfka ERÚ