Archiv zpráv minulých vlád

11. 2. 201613:07

V Ústeckém a Moravskoslezském kraji bude letos proškoleno 400 policistů

V rámci vládního projektu Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti, jehož součástí je také HateFree Culture, započalo školení pro policejní složky v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Celkem bude v letošním roce proškoleno na 400 osob.

V minulém roce bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Agenturou pro sociální začleňování, odborem Úřadu vlády ČR, a Policejním prezidiem České republiky. Výsledkem spolupráce jsou nyní realizované vzdělávací aktivity, kterých se ujala organizace In Iustita na základě dlouholetých zkušeností s tématem násilí z nenávisti a pomoci jeho obětem.

„Policisté hrají významnou roli v procesu stanovení míry závažnosti jednání útočníků motivovaných předsudky nebo nenávistí ke skupinám osob na základě jejich rasy,  příslušnosti k etnické minoritě, náboženství, příslušnosti k subkultuře nebo sociální skupině, sexuální orientace a věku. Proto je důležité s policisty mluvit a vyměňovat si zkušenosti a znalosti o tématu násilí z nenávisti, aby se násilí a předsudky nestaly celospolečenskou normou,“ uvádí koordinátorka aktivit projektu pro policejní vzdělávání Rut Dvořáková.

Jak uvádí In Iustitia ve své tiskové zprávě, je cílem školení seznámit účastníky a účastnice s tématem předsudečného násilí a trestných činů z nenávisti v rámci činnosti Policie České republiky a Městské policie. In IUSTITIA již sedmým rokem poskytuje sociální a právní pomoc obětem násilí z nenávisti, v tomto tématu má tedy bohatou praxi. „Věříme, že naše zkušenosti a praxe obohatí znalosti a dovednosti policistů a policistek, kteří hrají klíčovou roli nejen při objasňování trestné činnosti z nenávisti, ale především bývají prvními osobami, se kterými se setkají poškození,“ říká ředitelka In IUSTITIA a jedna z lektorek Klára Kalibová.

V současné chvíli začínají první školení v Ústeckém kraji pro pořádkovou policii, probíhat budou během února a budou rozdělena do tří bloků: (1) Násilí z nenávisti: prevalence, incidence, pachatelé a ohrožené skupiny; (2) Násilí z nenávisti a právo; (3) Oběti násilí z nenávisti jako zvlášť zranitelné oběti, jejich práva a základy prevence sekundární viktimizace.

V Ústí nad Labem budou v březnu následovat školení pro Službu kriminální policie a vyšetřování Policie ČR. Obdobná školení proběhnou také do konce dubna i v Moravskoslezském kraji. Zároveň jsou připravována i školení pro tiskové mluvčí po celé České republice a prezentační akce o problematice trestných činů z nenávisti pro vedoucí zástupce městské policie v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Kromě samotného školení policistů v otázkách násilí z nenávisti, vytvoří In IUSTITIA i několik manuálů pro jednotlivé složky Police ČR a preventivní manuál pro oběti trestných činů. Manuály budou užitečné nejen policistům, nýbrž i obětem trestných činů.

Tento projekt realizuje Agentura pro sociální začleňování, jeden z odborů Úřadu vlády ČR. Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.