Aktuálně

24. 2. 20169:46

Premiér Sobotka informoval vládu o dohodě EU s Velkou Británií, které se podařilo dosáhnout na Evropské radě

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes informoval vládu o výsledku jednání Evropské rady, která se uskutečnila ve dnech 18. – 19. února 2016. Na jednání, které se odehrálo minulý týden v Bruselu, bylo přijato rozhodnutí hlav států a předsedů vlád o novém řešení pro reformní návrhy Spojeného království v rámci Evropské unie.

Komplexní dohoda obsahuje garance pro nečlenské státy eurozóny, ustanovení pro zlepšení konkurenceschopnosti Unie, upřesnění výkladu „stále užšího svazku mezi národy Evropy“, nový mechanismus zapojení vnitrostátních parlamentů a nová ochranná opatření v oblasti sociálních dávek.

Hlavní prioritou ČR byla nutnost zachování svobody pohybu pracovních sil a nediskriminace občanů ČR. V průběhu dvoudenního jednání se podařilo v oblastech tzv. ochranného mechanismu a indexace přídavků na děti prosadit řešení, které ochrání zájmy Čechů pracujících v zahraničí.

Dobrého výsledku se podařilo dosáhnout i díky společnému a koordinovanému postupu zemí Visegrádské skupiny, které aktivně usilovaly o dosažení dohody, ale zároveň se držely svých hlavních požadavků.

Jedním za specifik tohoto summitu Evropské rady bylo velké množství bilaterálních jednání, které za českou stranu a rovněž Visegrádskou skupinu, které ČR aktuálně předsedá, vedl premiér Bohuslav Sobotka. Jednal s britským premiérem Davidem Cameronem, předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dalšími premiéry zemí EU. V rámci hledání potřebné shody na finálním návrhu se uskutečnilo rovněž několik koordinačních schůzek předsedů vlád V4.

Schválený balíček a kompromisní dohoda s Velkou Británií vstoupí v platnost v případě pozitivního výsledku britského referenda. To se uskuteční 23. června 2016.

Základní shrnutí dojednané dohody:

K povaze Rozhodnutí

Přídavky na děti

Na základě přijatého rozhodnutí lze rozlišovat následující, pro Českou republiku relevantní, situace:

Obecně dále platí:

Ochranný mechanismus