Archiv zpráv minulých vlád

1. 3. 201612:29

Ministr Dienstbier v Ženevě na zasedání Rady OSN pro lidská práva

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier je na dvoudenní návštěvě Ženevy, kde probíhá 31. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Během prvního dne návštěvy se v pondělí 29. února setkal s představiteli Úřadu vysokého představitele OSN pro lidská práva a zástupci nevládních organizací s lidskoprávní agendou.

V Paláci národů ministr Dienstbier jednal s Gianni Magazzenim, vedoucím sekce pro Ameriku, Evropu a Střední Asii a technickou spolupráci z Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Hovořil s ním o přístupu vlády k řešení sociálního vyloučení v České republice, o romské integraci a aktuálním tématu migrace, které podle ministra Dienstbiera představuje výzvu nejen pro lidská práva ale i pro demokratické principy.

Ministr Dienstbier v Ženevě na zasedání Rady OSN pro lidská práva

V prostorách Stálé mise ČR v Ženevě se ministr Dienstbier setkal s Rolandem Chauvillem, výkonným ředitelem nevládní organizace UPR Info, jejíž aktivity směřují ke zvyšování povědomí o mechanismu Univerzálního přezkumu lidských práv. Ministr zdůraznil, že Česká republika se snaží k tomuto přezkumu přistupovat zodpovědně ve své zahraniční i vnitřní politice; dává v rámci Rady OSN pro lidská práva doporučení ostatním státům a přijatá doporučení sama implementuje. Podle Rolanda Chauvilla patří Česká republika v předkládání doporučení mezi nejaktivnější státy, a její doporučení jsou i poměrně úspěšně naplňována. Uvedl příklad Kolumbie, která začala díky doporučení ČR důsledně registrovat všechny nově narozené děti v zemi.

Ministr Dienstbier se sešel na společném jednání také se zástupci organizací Human Rights Watch, International Service for Human Rights a Human Rights House Foundation. Jedním z témat byla ochrana obránců lidských práv. Zástupci těchto organizací také hovořili o významu pozitivních příkladů v oblasti ochrany lidských práv.


Rada OSN pro lidská práva oslaví v letošním roce 10. výročí své existence. Březnové zasedání si navíc připomene 50. výročí mezinárodních lidskoprávních paktů. Zastoupení České republiky na této úrovni potvrzuje prioritu deklarovanou v programovém prohlášení vlády i Koncepci zahraniční politiky ČR.

Na zasedání na vysoké úrovni naváže třítýdenní pracovní jednání Rady, během nějž se tradičně přijímá přibližně 40 rezolucí.