Aktuálně

3. 3. 201615:12

Premiér Sobotka bude v Bavorsku jednat o železničním spojení či vědě a výzkumu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštíví ve dnech 10. a 11. března 2016 Svobodný stát Bavorsko, kde bude jednat s bavorským ministerským předsedou Horstem Seehoferem o spolupráci v oblasti dopravní infrastruktury či na poli vědy, výzkumu a inovací. Návštěvy se společně s premiérem zúčastní také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Spolupráce mezi Českou republikou a Bavorskem se zejména v posledních letech úspěšně rozvíjí. Dokladem toho je mj. i to, že Bavorsko otevřelo před více než rokem v Praze své zastoupení.

„Intenzivní kontakt České republiky s jednotlivými spolkovými zeměmi považuji za projev mimořádné úrovně česko-německých vztahů a za důležitou součást strategického dialogu mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo, který jsme zahájili loni v létě,“ řekl premiér Sobotka.

Bavorsko pojí s českými zeměmi řada kulturních a historických vazeb, které sahají hluboko do raného středověku a váží se mj. i k osobnosti Karla IV., jehož 700. výročí narození si ČR letos připomene. Při této příležitosti bude v květnu v Praze zahájena Česko-bavorská zemská výstava zaměřená na osobnost a odkaz Karla IV., která se na podzim přesune do Norimberku.

Jedním z prioritních témat pracovní návštěvy předsedy vlády v Bavorsku je dopravní infrastruktura. V současné době mezi ČR a Bavorskem neexistuje žádné plně elektrifikované železniční propojení. Vláda ČR proto usiluje o modernizaci železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem.

Česká republika má také velký zájem na dalším prohlubování vzájemné vědecko-výzkumné spolupráce s Bavorskem, a to zejména v oblasti aplikovaného výzkumu. Z pohledu ČR patří k perspektivním oblastem vzájemné spolupráce digitální ekonomika, kulturní a kreativní průmysl, automobilový průmysl, letectví či přesné strojírenství.

Velké příležitosti pro česko-bavorskou spolupráci existují také v oblasti kosmických aktivit. Premiér Sobotka proto také v Bavorsku navštíví výzkumný kampus Ludwiga Bölkowa v Ottobrunnu, kde působí řada institucí zabývajících se letectvím a kosmonautikou a sídlí zde také pobočka bavorského podnikatelského inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC.

Součástí delegace předsedy vlády ČR bude rovněž podnikatelská mise zaměřená zejména na letectví, kosmické technologie a přesné strojírenství. Premiér v rámci svého programu vystoupí na česko-bavorském semináři, jehož tématem bude propojování hospodářství a vědy a výzkumu.

Premiér Sobotka si společně s ministerským předsedou Seehoferem prohlédne nově otevřené Dokumentační centrum nacismu v Mnichově, které připomíná roli města Mnichova v dějinách nacistického hnutí a jeho zločinů. Oba premiéři také položí věnec u pomníku protinacistické odbojové skupiny Bílá růže před Ludwig-Maxmilianovou univerzitou v Mnichově.