Archiv zpráv minulých vlád

14. 3. 201612:23

Boyler.cz: Nová šance pro zákon o gay rodinách: Ministři Pelikán a Dienstbier ho pošlou jinou cestou

Novela zákona o registrovaném partnerství, která by měla odstranit nerovnosti mezi duhovými a běžnými rodinami, půjde do poslanecké sněmovny jako vládní návrh. Doposud se už rok a půl ucházela o pozornost poslanců „jen“ jako návrh poslanecký. Tahle procesní změna ale donutí poslance, aby o novele hlasovali, na diskuzi po filmu Gayby baby při festivalu Jeden svět, to řekl Jan Kozubík z Platformy PROUD. Nutný je také souhlas vlády.

Novela zákona o registrovaném partnerství, kterou už před téměř dvěma lety podpořilo svým podpisem 26 poslanců (psali jsme o tom ZDE), se zatím nedostala do sněmovny ani do prvního čtení, podívejte se, kdo jak a hlasoval a nepomohl tedy zákonu vejít alespoň do fáze, aby o něm poslanci diskutovali.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se proto rozhodli, že předloží totožnou novelu jako vládní návrh. „Vládní návrhy jsou totiž prioritní a mají přednost před těmi poslaneckými. V současné době se snažíme vyjednat co nejširší podporu návrhu na vládě, aby jej kabinet schválil a dostal se tak co nejdříve na jednání sněmovny,“ řekl Boyleru Jan Kozubík z Platformy PROUD, která se snaží zlepšit legislativní postavení duhových rodin už několik let.

Novela má změnit současný zákon o registrovaném partnerství, který vysloveně nedovoluje, aby si ten/ta, kdo žije v registrovaném partnerství mohl osvojit dítě svého partnera, jehož není biologickým rodičem, ale žije s ním v jedné domácnosti a má k němu vyživovací povinnost. Zákon je také v přímém konfliktu s novým občanským zákoníkem, kdy si například kvůli dědictví můžeme osvojit i dospělou osobu, i z toho jsou registrovaní gayové nebo lesby vyloučeni. Na debatě při festivalu Jeden svět to zmínil právník Petr Kalla, který se LGBT rodinám věnuje v rámci poradny Proudu.

Jiná cesta by tedy mohla novelu diskriminujícího zákona dostat na stoly poslanců. „Vize je tedy taková, že poslanci již nebudou moci – často alibisticky – novelu odkládat a budou o ní nuceni vést před zraky veřejnosti – která zákon většinově podporuje – debatu a o návrhu hlasovat,“ dodal Kozubík.

České soudy mezitím projednávají několik případů, kdy se gay nebo lesbické páry soudí o právní postavení svých dětí, jeden takový spor nedávno vyhrávali dva gayové, kteří měli rozsudek o osvojení z jiné země a český soud tento rozsudek uznal. O tom, jak jsou čeští politici neznalí této problematiky, svědčila i reakce poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové, která rozsudek napadla a kritizovala jej jako obcházení legislativy, přestože sama zvedla ruku pro to, aby takové verdikty soudy mohly vynést.

Autor: David Vaníček


Originál článek: 
http://boyler.cz/nova-sance-pro-zakon-o-gay-rodinach-ministri-pelikan-a-dientsbier-ho-poslou-jinou-cestou/