Archiv zpráv minulých vlád

15. 3. 201611:13

MF Dnes: Zákon povolí adopce dětí homosexuálům

Gayové a lesby mají novou naději, že budou vychovávat děti v plnoprávné rodině. Chystaný zákon umožňuje homosexuálům adopci dětí jejich registrovaných partnerů.

Deset let poté, co Sněmovna uzákonila "sňatky" lidí stejného pohlaví, přichází další krok.
Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) spolu s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) napsali novelu zákona o registrovaném partnerství homosexuálů, která se týká i jejich dětí.
"Novela umožní, aby si v rámci registrovaného partnerství partner či partnerka osvojili dítě svého partnera či partnerky," vysvětluje hlavní navrhovanou změnu v zákoně Dienstbierova náměstkyně Martina Štěpánková, která měla přípravu novely na starosti.
Tyto děti by tak měly zákonem potvrzené dva tatínky či dvě maminky a Česko by se přidalo k patnáctce zemí Evropské unie, které tento druh adopce již umožňují.
Možnost osvojení biologických potomků svých partnerů přinese nejen další práva homosexuální menšině, ale především dětem, které s rodiči v registrovaném svazku žijí. Stejně jako děti heterosexuálních rodičů budou mít právo například na výživné v případě zániku registrovaného partnerství. V případě úmrtí jednoho z rodičů získají nárok na pobírání sirotčího důchodu a podobně.
"V současné době už se nejedná o malý počet dětí. Toto číslo se blíží k tisícovce," upozorňuje poslankyně ANO Radka Maxová, která se už před časem podobnou novelu marně snažila prosadit ve Sněmovně.
Tentokrát - jako návrh sepsaný ministry - má novela větší šanci. Po připomínkovém řízení bude předložena vládě a do léta by ji měla dostat Sněmovna.

...

Celý článek v dnešním vydání MF DNES