Aktuálně

13. 5. 201619:00

Premiér Sobotka se zúčastnil slavnostního udílení mezinárodní Ceny Karla IV.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pátek 13. května 2016 ve Vlasteneckém sále Karolina zúčastnil při příležitosti oslav 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. slavnostního udílení mezinárodní Ceny Karla IV.

 Cenu obdržel velkovévoda Jindřich Lucemburský, který je teprve šestou osobností, které byla tato významná cena udělena. V minulosti se nositeli ceny staly význačné osobnosti z oblasti filozofie, hudby či medicíny jako například Paul Ricoeur, Carl Friedrich von Weizsäcker, Mstislav Leopoldovič Rostropovič, Ivan Moravec a John Foxton Ross Kerr.

Považuji za mimořádně důležité, že na evropský a otevřený rozměr v dnešní době nezapomínáme. Důkazem toho je i rozhodnutí udělit po více než deseti letech Cenu Karla IV., která je určena právě osobnostem mimořádného evropského či univerzálního významu. Laureát, který byl zvolen, tuto charakteristiku nepochybně beze zbytku naplňuje,“ uvedl ve svém projevu premiér Bohuslav Sobotka.

Cena Karla IV. je udílena zpravidla jednou za dva roky na slavnostním shromáždění, které se koná střídavě v Brožíkově síni Staroměstské radnice a Velké aule Karolina. Cenu předávají společně primátorka hlavního města Prahy a rektor Univerzity Karlovy.