Aktuálně

18. 5. 201615:18

Vláda schválila ovoce do škol přímo od zemědělců a jmenovala tajemníka Prouzu koordinátorem pro digitální agendu

Členové vlády Bohuslava Sobotky projednali ve středu 18. května 2016 především mandát ministra vnitra Milana Chovance na páteční jednání ministrů vnitra v Bruselu, podporu prvovýrobců v zemědělství v rámci projektu Ovoce a zelenina do škol či návrh řešení koordinace digitální agendy na národní úrovni.

Koordinace digitální agendy

Vláda se tématu digitální agendy věnuje už od svého nástupu v roce 2014. Digitální agenda zasahuje do působení všech ministerstev a zároveň má velký dopad na konkurenceschopnost a hospodářský růst. Vláda proto dnes rozhodla o jmenování Tomáše Prouzy, státního tajemníka pro evropské záležitosti, koordinátorem digitální agendy v České republice. Úkolem koordinátora bude především sladit vládní aktivity na podporu digitální ekonomiky a digitalizace veřejné správy, zajišťovat komunikaci mezi ministerstvy a dalšími ústředními orgány státní správy a také spolupracovat s hospodářskými a sociálními partnery. 

Česká republika trvá na odmítnutí povinných kvót 

Ministr vnitra Milan Chovanec získal od vlády mandát na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu dne 20. května 2016. Česká republika nadále trvá na odmítavém postoji k trvalému relokačnímu mechanismu a prosazuje například nutnost zlepšení práce hotspotů v Itálii, které jako jedny z prvních zachycují uprchlíky při příchodu do Evropy. Česká republika už dříve nabídla řadu expertů, kteří by mohli působit v rámci Evropského podpůrného azylového úřadu. 

Ovoce a zelenina do škol přímo od zemědělců

Na dnešním jednání vláda také upravila podmínky projektu Ovoce a zelenina do škol, díky kterým budou moci školy nakupovat zeleninu a ovoce přímo od zemědělců. Nyní je možné je nakupovat pouze od distributorů. Změna má za cíl především podpořit prvovýrobce, platit by měla od září roku 2016. Projekt Ovoce a zelenina do škol, který využívá finanční podporu z Evropské unie, funguje od roku 2009 a má zlepšovat stravovací návyky dětí. 

Dalším projednaným bodem bylo schválení finančního příspěvku České republiky na činnost Česko-německého fondu budoucnosti v letech 2018–2027.