Aktuálně

28. 8. 201717:06

Premiér Sobotka jednal s portugalským ministrem zahraničí Silvou o spolupráci v oblasti digitalizace

V pondělí 28. srpna 2017 přijal premiér Bohuslav Sobotka ve Strakově akademii ministra zahraničních věcí Portugalské republiky Augusta Santose Silvu. Jednal s ním o směrnici o vysílání pracovníků, spolupráci v oblasti digitální ekonomiky a digitalizace státní správy, o migraci a spolupráci v rámci EU v oblasti obrany a bezpečnosti.

Česko-portugalské vztahy mají dlouhou historii. Zájem obou zemí o rozvoj vzájemných vztahů potvrzuje intenzita návštěv na nejvyšší úrovni či činnost honorárních konzulátů ČR v Portugalsku.

Hlavním bodem jednání byla evropská témata. Strany se zaměřily zejména na téma vysílání pracovníků, které je pro ČR klíčové. ČR aktivně usiluje o dosažení kompromisu, který by byl přijatelný pro všechny členské státy. Česká republika úzce spolupracuje s V4, v jejímž rámci jednala v posledních měsících se zeměmi Beneluxu a Francií. V srpnu proběhlo jednání v rámci Slavkovského formátu za účasti francouzského prezidenta Macrona.

Dalším nosným tématem diskuze byla spolupráce v oblasti digitální ekonomiky, jež ČR vnímá jako prioritní oblast. Z tohoto důvodu byla v polovině roku 2016 zřízena funkce koordinátora digitální agendy Úřadu vlády. Ten koordinuje činnost všech odpovědných resortů a komunikuje se zástupci průmyslu. Důležitým bodem v této sféře je otázka elektronizace veřejné správy, kde vláda jako své priority vnímá především zajištění rychlejšího a kvalitního zavádění služeb eGovernmentu. V této souvislosti ČR vítá estonské předsednictví v Radě EU, které si stanovilo digitální Evropu a volný pohyb dat za jednu ze svých priorit.

Partneři hovořili rovněž o migraci. Hlavním cílem evropské migrační politiky je získat plnou kontrolu nad vnějšími hranicemi, zajistit efektivní řízení migračních toků, vč. účinné návratové politiky, a zajistit bezpečnost v rámci Schengenu. Předseda vlády během jednání zopakoval, že Česká republika je připravena vyslat 160 lidí v rámci Evropské pobřežní a hraniční stráže. Premiér rovněž uvedl, že vzhledem ke klíčové roli Libye v oblasti migrace vláda ČR v červenci tohoto roku schválila poskytnutí přibližně 1 milionu EUR na výcvik Libyjské pobřežní stráže a 1 milionu EUR na boj proti převaděčství v Sahelu.

Jednání se taktéž zaměřilo na dvoustrannou spolupráci, především pak v hospodářské oblasti. K rozvoji česko-portugalské spolupráce by v budoucnu měla přispět nově založená Hospodářská a obchodní rada mezi oběma zeměmi či Portugalsko-česká obchodní komora, jež svou činnost zahájí v září tohoto roku. Za další perspektivní oblasti spolupráce bylo označeno školství a cestovní ruch.