Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 6. 2007 0:50

Protektorátnímu ministrovi Mikuláši Bubnovi z Litic by bylo 110

Potomek starého českého původně vladyckého, později hraběcího rodu Mikuláš Bubna z Litic by 14. června oslavil 110. narozeniny.

Prvorepublikový odborník na lesní hospodářství a vlastník zámku v Doudlebech nad Orlicí v roce 1939 podepsal prohlášení, v němž se šlechta otevřeně hlásila k české státnosti. Mezi lety 1940 až 1942 zastával v protektorátní vládě generála Eliáše post ministra zemědělství. Když začalo po příchodu říšského protektora Reinharda Heydricha zatýkání a popravy, kdy se mimo jiné stal obětí i generál Eliáš, Bubna byl včas varován a stihl se ukrýt.

Po válce byl zatčen a obviněn z kolaborace pro svou účast v protektorátní vládě a 14 měsíců byl vězněn. Po propuštění mu byl vystaven doklad o národní spolehlivosti. V roce 1946 zemřela Bubnova žena a o dva roky později se svým synem Adamem emigroval do Rakouska. Mikuláš Bubna zůstal ve Vídni, kde se podruhé oženil. Zemřel v roce 1954. Jeho syn Adam Bubna-Litic se po roce 1989 vrátil do vlasti a v restituci mu byl vrácen zámek v Doudlebech.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie