Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2007 9:21

Ministr Jehlička plánuje snížit počet příspěvkových organizací o třetinu

Ministr kultury Václav Jehlička zvažuje, že bude slučovat či rušit některé příspěvkové organizace ministerstva.

Uvedl to na včerejší tiskové konferenci věnované přípravě rozpočtu na příští rok. Ministr Jehlička věří, že se mu podaří prosadit stejnou, případně i vyšší sumu, než jakou má resort k dispozici letos. Připravuje se však i na to, že by se výdaje ministerstva krátily, tak jak s tím zatím návrh státního rozpočtu počítá. Podle informací by se počet příspěvkových organizací mohl snížit až o třetinu.

Dnes jich má úřad 32, plánuje ponechat si ty nejvýznamnější. Loni stát těmto institucím, do nichž patří 18 muzeí a galerií, Národní památkový ústav, Národní knihovna, Národní divadlo, Divadelní ústav, Česká filharmonie či Národní filmový archiv, dal 3,3 miliardy korun, tedy téměř polovinu svého rozpočtu.

Prvními z organizací, kterých by se slučování mohlo týkat, by měly být podle Jehličky Divadelní ústav a NIPOS (Národní informační a poradenské středisko pro kulturu). "Divadelní ústav by měl být jakousi konstrukcí pro zastřešení dalších institucí," řekl Jehlička. Proto ministr ani nejmenuje nového ředitele ústavu. Poté, co se jeho bývalý ředitel Ondřej Černý stal ředitelem Národního divadla, konalo se výběrové řízení. Ze dvou uchazečů sliboval ministr vybrat nástupce Ondřeje Černého do 1. července.

Vedením ústavu je pověřena Eva Žáková, dřívější zástupkyně ředitele. Je také jedním ze zájemců, kteří se do konkurzu přihlásili.

Ministr uvedl, že slučováním organizací se příliš peněz neušetří. Zmínil se i o dlouho diskutovaném případném spojení Národního divadla se Státní operou Praha. Byť by tento krok kulturní veřejnost mohla vnímat jako určitou ztrátu, je podle něj otázkou, zda stát má na to, aby spravoval obě tyto instituce. "Přineslo by to však úsporu přibližně 150 až 200 milionů korun," uvedl. Jen Národní divadlo dostává ročně od státu kolem 450 milionů korun.

V návrhu rozpočtu na příští rok vláda počítá s výdaji na kulturu ve výši 6,7 miliardy korun, což je asi o 1,2 miliardy korun méně než v letošním roce. Pokud by sněmovna vládní návrh v této podobě přijala, mohla by být podle ministerstva ohrožena realizace řady významných kulturních akcí v oblasti živého umění.

Podle ministra se prý výdaje na provoz úřadu se již snížily v letošním roce. Platy státních zaměstnanců v oblasti kultury, kterých je kolem 7000, jsou průměrně 17.000 korun, tedy pod hodnotou průměrného platu v ČR.

Pokud se podaří ušetřit na mandatorních výdajích, přesuneme peníze do oblasti podpory živého umění, programů na podporu orchestrů a divadel a památkových programů, které rok od roku mají k dispozici stále méně prostředků, uvedl ministr. Doplnil, že tuto tendenci chce zastavit, případně i obrátit.

Věří, že při zářijovém projednávání rozpočtu ve sněmovně bude suma pro jeho resort navýšena. Chce své vládní kolegy přesvědčovat o tom, že kultura je kapitálem, do něhož je třeba investovat. "Každá koruna vložená do kultury se dvakrát zhodnotí," řekl s odkazem na takzvaný multiplikační efekt, kdy na investici do kulturního statku se "nabalují" investice do dalších služeb - pokud člověk investuje do vstupenky do divadla, jde předtím ke kadeřníkovi, jede dopravním prostředkem, navštíví restauraci.

Ministr poukázal na to, na co již mnoho let upozorňují odborníci z neziskových organizací. Podle statistik má kulturní průmysl v evropských zemích dvakrát větší obrat než průmysl automobilový. V České republice však stále nemá kultura zajištěno přibližně jedno procento ze státního rozpočtu, které je v EU obvyklé. Zavazují se přitom k němu všechny vlády od roku 1999, usiluje o něj podle svých slov nyní i Jehlička.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie