Aktuálně

24. 1. 2008 10:36

Výsledky jednání LRV: Rada vrátila návrh zákona o vlastnictví bytů k dopracování

V pražském Lichtenštejnském paláci se dnes v 15:00 uskutečnila tisková konference k 30. zasedání Legislativní rady vlády. Mezi hlavní body jednání patřil návrh zákona o vlastnictví bytů, který předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj a zákon o elektronických úkonech.

Vládní ministr a předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda na tiskové konferenci informoval o výsledcích jednání LRV. Na programu jednání Rady byly následující body:
- návrh zákona o vlastnictví bytů a nebytových prostorů („zákon o vlastnictví bytů“ – předkladatelem je min. pro místní rozvoj, č.j. 1651/07)
- Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vlastnictví bytů (předkladatelem je min. pro místní rozvoj, č.j. 1652/07)
- Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentu a o změně některých zákonů (předkladateli jsou min. vnitra a min. spravedlnosti, č.j. 1805/07)
- Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony (předkladatele je min. spravedlnosti, č.j. 1583/07)

Nová úprava zákona o vlastnictví bytů by měla výrazně přispět k hladšímu fungování společenství vlastníků jednotek zejména v domech, kde je větší množství jednotek - bytů či nebytových prostorů.

Návrhy zákonů týkajících se bytové problematiky předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj:

Návrh zákona o vlastnictví bytů a nebytových prostorů
Důvodová zpráva k návrhu zákona o vlastnictví bytů
Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vlastnictví bytů
Důvodová zpráva k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o vlastnictví bytů

Z výsledků jednání Legislativní rady vlády:

Předseda LRV Cyril Svoboda na tiskové konferenci potvrdil, že návrh zákona o vlastnictví bytů neprošel a byl vrácen k dopracování na Ministerstvo pro místní rozvoj, které je jeho navrhovatelem. Návrh zákona o elektronických úkonech ministr označil jako "moderní, vítaný zásah," který zlepší řízení a rozhodování soudů. Ministr připustil, že zavedení nového systému budou provázet komplikace. Z důvodu přípravy organizačních kroků k usnadnění uvedení systému v život vstoupí zákon v účinnost až v červnu 2009.
Doporučujícího stanoviska LRV se dočkal rovněž návrh zákona, který mění občanský soudní řád. Ministr Cyril Svoboda uvedl, že jeho přijetí bude znamenat razantní úpravu doručování, která výrazně urychlí soudy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie