Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

13. 3. 2008 15:33

Prohlášení předsedy vlády ČR Mirka Topolánka k 25. výročí únosu československých občanů z angolské lokality Alto Catumbela

Před 25 lety, v noci z 12. na 13. března 1983, unesli bojovníci povstaleckého hnutí UNITA z angolského městečka Alto Catumbela 66 českých a slovenských občanů.
Tito odborníci, doprovázení svými rodinnými příslušníky, byli do Angoly vysláni s úkolem napomoci nově nezávislé africké zemi s obnovením provozu papírenského závodu. Výkon jejich odborné práce byl ale přerušen útokem protivládního ozbrojeného hnutí UNITA, během kterého byli všichni uneseni. V důsledku toho byli následně nuceni po několik měsíců pochodovat stovky kilometrů nehostinným angolským vnitrozemím, přičemž podmínky pochodu včetně nedostatku potravy byly takové, že jeden z unesených jeho strastem v důsledku vyčerpání a nemoci podlehl. Děti, ženy a někteří muži byli propuštěni v červnu 1983, většina mužů pak až v červnu 1984.
Přestože vyslání českých a slovenských odborníků do Angoly bylo důsledkem politických zájmů tehdejšího komunistického režimu a jejich únos byl ovlivněn logikou bipolárního rozdělení světa a studené války, vysoce oceňuji jejich úsilí napomoci svými odbornými znalostmi ekonomickému a sociálnímu pokroku v méně rozvinuté části světa, a to i za cenu osobního strádání a ohrožení zdraví a života.
Česká republika se hlásí ke svým mezinárodním závazkům a sdílené odpovědnosti za řešení situace rozvojových zemí a na tomto základě realizuje svoji zahraniční rozvojovou spolupráci, přičemž mezi novými členskými státy EU patří mezi nejvýznamnější dárce. Angola je jednou z osmi prioritních zemí zahraniční rozvojové spolupráce České republiky na období let 2006 až 2010.

Tiskový odbor Úřadu vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie