Archiv zpráv minulých vlád

18. 4. 200811:56

Projev premiéra Mirka Topolánka u příležitosti zahájení výstavy Odkrývání starého Egypta 18. 4. 2008

Jsem rád, že jsem mohl převzít záštitu nad touto akcí a považuji za svoji milou povinnost říci zde pár slov. V první řadě děkuji všem, kdo se podíleli na organizaci této unikátní výstavy. Výstavy, která ukazuje, že i malá země, jako Česká republika, může hrát důstojnou roli při záchraně světového kulturního dědictví. Památky starého Egypta nepochybně jsou součástí kulturního pokladu celého lidstva. A čeští egyptologové jsou významnými účastníky vědeckého bádání po stopách této velké civilizace.

Slova civilizace a kultura chápeme stále více jako vymezující se znaky jedněch vůči druhým. Jako nástroje sebeidentifikace určité skupiny obyvatel. To jistě platí, pokud mluvíme o civilizaci s malým „c“ a kultuře s malým „k“. Dnes tu ale je řeč o univerzálních hodnotách společných všem. O „Civilizaci“ a „Kultuře“ s velkými písmeny na počátku. O Civilizaci a Kultuře, které nás nerozdělují, ale spojují napříč věky a kontinenty. Dnešní Česko má opravdu hodně málo společného se starým Egyptem. Co nás ale sbližuje, je krása, touha ji tvořit, hledat a chránit. Máme zcela jiné myšlení, preference, organizaci státu i životní styl. Těžko bychom asi hledali v něčem shodu. V jedné hodnotě si ale rozumíme. Rozumíme kráse. Krása tvoří univerzální kód, šifru, kterou chápeme i bez překladu. Krása je univerzální jazykem Civilizace s velkým „C“. Krása jako protiklad barbarství, opak ne-civilizace, společný průnik všech civilizací s malým „c“. Krása nám zprostředkovává cestu k pochopení starého Egypta.

Je to samozřejmě můj subjektivní soud, ale myslím, že právě toto je ta síla, která žene vědce k odkrývání egyptských památek. Myslím, že pro ně prostě musí být tyto krásné předměty kolem nás ještě krásnější, než pro nás ostatní. Proto věnují jejich odkrývání tolik - z velké většiny nevděčného - úsilí.

Za padesát let existence Českého egyptologického ústavu získala naše malá země v tomto oboru velké jméno. Za to patří velký dík několika generacím špičkových českých vědců. Vědců, kteří v praxi prokazují univerzalitu „Civilizace“. Tak jako Češi objevují krásu starých památek v dalekém Egyptě, i na našem území vznikla řada uměleckých děl, která patří ke světovému kulturními pokladu. Jmenuji tu alespoň Codex Gigas, Ďáblovu bibli, kterou jsme nedávno mohli u nás shlédnout. Dnes jsem měl též možnost zúčastnit se vyzvednutí českých korunovačních klenotů. Myslím, že není vůbec špatné, když budou moci návštěvníci Prahy najednou vidět jak insignie českých králů, tak poklady starého Egypta. To jen podtrhuje onu nedělitelnost jedné světové Civilizace a Kultury. Krása je vzácná a není snadné ji objevit, což v případě archeologie platí mnohonásobně. Ale daří se to a tato výstava to přesvědčivě dokazuje. Věřím, že to návštěvníci ocení.