Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

22. 4. 2008 12:15

13. března 2008

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 13. března 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: MUDr. Džamila Stehlíková, Věra Jakubková, Ing. Marek Šedivý, Mgr. Y. Kreuzmannová.

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Informace o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace
3) Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech (Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF. Garant: Mgr. P. Kalousová)
4) Revize Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy (Průběh dotazníkového šetření, příprava meziresortního jednání. Garant: JUDr. H. Frištenská)
5) Návrh zákona o neziskových organizacích (sněmovní tisk č. 64)
6) Novela zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě - stav přípravy (Novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti a s ní související novela zákona o dobrovolnické službě. Garant: JUDr. H. Frištenská)
7) Operativa sekretariátu
8) Různé



Členové Výboru obdrželi spolu s pozvánkou na dnešní jednání tyto materiály:
1. návrh zákona o neziskových organizacích Zlínského kraje (sněmovní tisk č. 64)
2. stanovisko vlády k návrhu zákona o neziskových organizacích
3. návrh novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech
4. důvodová zpráva k návrhu novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech


Ad 1) Zahájení a schválení programu

Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská, která přivítala na jednání MUDr. Džamilu Stehlíkovou. Dále byla provedena kontrola úkolů z minulého jednání. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu a k programu dnešního jednání.

Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání Výboru.


Ad 2) Informace o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace


Mgr. Kateřina Manová informovala členy Výboru pro legislativu a financování o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, které se konalo dne 4. března 2008.
Paní ministryně MUDr. D. Stehlíková doplnila informace z jednání RVNNO a zmínila, že jí bylo uloženo jednat s panem ministrem Langerem ohledně stavu legislativy vytvářející rámec nestátním neziskovým organizacím. Dále uvedla, že v tomto směru již jednala s předsedou Legislativní rady vlády, jenž přislíbil maximální spolupráci ve věci vytváření zastřešujícího zákona pro NNO. Paní ministryně vyzvala přítomné k zapojení se do pracovní skupiny, jež se bude podílet na vytváření tohoto zákona, a uvedla, že bude podporovat priority Výboru pro legislativu a financování, které schválí také RVNNO.
JUDr. L. Deverová informovala přítomné, že spolupracovala na vytváření nového Občanského zákoníku, a domnívá se, že nebude předložen vládě dříve, než je stanoveno v legislativním plánu práce vlády (prosinec 2008). Střešní zákon podporuje, avšak nikoliv návrh zákona o neziskových organizacích Zlínského kraje (sněmovní tisk č. 64).
PhDr. K. Schwarz podotkl, že ve "střešním" zákoně by neměla být stanovena právní forma NNO. Asociace NNO v ČR zpracovala analýzu, ze které vyplývá, že tímto způsobem to není nikde ve světě upraveno. Dále zmínil, že přinesl pracovní materiál - hrubý překlad polského zákona o veřejné prospěšnosti a doporučoval by, aby zakotvení RVNNO v příslušném zákoně.
Ing. M. Šedivý uvedl, že podporuje práci na novém "střešním" zákoně, ale doporučuje, zvláště z časových důvodů, předložit novely stávajících zákonů (zákona o sdružování a zákona o veřejných sbírkách).

Závěr:
Výbor souhlasí s vytvořením pracovní skupiny ve složení: JUDr. H. Frištenská, JUDr. L. Deverová, Mgr. P. Kalousová, Mgr. M. Granja, Ing. J. Adamec, Mgr. M. Korotvičková, PhDr. K. Schwarz, Mgr. Y. Kreuzmannová, jež se bude zabývat návrhem nového "střešního" zákona o neziskových organizacích. Výsledný materiál bude předložen Výboru a poté projednán s paní ministryní. Pracovní skupina se poprvé sejde 7. 4. 2008.


Ad 3) Novela zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě - stav přípravy


Mgr. M. Šrámková informovala o novele zákona o dobrovolnické službě, jež je součástí novely zákona o zaměstnanosti. Novela zákona o dobrovolnické službě byla k novele zákona o zaměstnanosti přidána až po ukončení připomínkového řízení. Paní ministryně MUDr. D. Stehlíková uvedla, že bude trvat na znovu předložení materiálu do připomínkového řízení. Mgr. M. Korotvičková zmínila, že vidí problém i ve vztahu k zákonu o obcích, může to být zásah i do jejich samostatné působnosti. Doporučuje projednání i ve Výboru pro regiony RVNNO. Ing. M. Šedivý nesouhlasil zejména s terminologickým označením práce jako "dobrovolnické", když ve své podstatě dobrovolnickou prací není. JUDr. H. Frištenská uvedla, že v zákoně může být pouze odkaz na přiměřené použití zákona o dobrovolnické službě. PhDr. K. Schwarz zmínil obavu z mezinárodního posměchu, vzhledem k diskreditaci pojmu "dobrovolnická" služba.

Závěr:
Výbor nesouhlasí se způsobem předložení novely zákona o zaměstnanosti, resp. novely zákona o dobrovolnické službě a žádá paní ministryni Stehlíkovou o zaslání dopisu panu ministru Nečasovi a jednání s ním v této věci.


Ad 4) Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech

Mgr. P. Kalousová připomněla členům Výboru problematiku novely zákona o nadacích a nadačních fondech. Informovala přítomné o pracovní schůzce, která se konala dne 24. ledna 2008 ve Fóru dárců, a na které bylo dohodnuto, že Fórum dárců předmětnou novelu dopracuje.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace z pracovní schůzky ve věci novely zákona o nadacích a nadačních fondech a žádá Fórum dárců o dopracování novely. Poté se návrh novely zašle RVNNO ke schválení per rollam a bude-li schválen, připraví sekretariát předmětnou novelu pro připomínkové řízení.


Ad 5) Revize Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy


Mgr. M. Šrámková informovala přítomné o probíhajícím dotazníkovém šetření mezi dotujícími resorty. Šetření stále probíhá. Z dosud došlých materiálů vyplývá, že problém pozdě vyplacených dotací (květen - červen) není na straně Ministerstva financí, ale spíše na jednotlivých ministerstvech, které si finanční prostředky nejsou schopny včas interně rozdělit. Dne 7. dubna 2008 proběhne první schůzka s několika resorty, a to na úrovni ředitelů odborů. Přítomny budou Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo financí, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o probíhajícím dotazníkovém šetření a jednotlivých meziresortních jednáních ve věci dotační politiky, resp. novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR nestátním neziskovým organizacím.


Ad 6) Návrh zákona o neziskových organizacích (sněmovní tisk č. 64)


JUDr. H. Frištenská připomněla členům Výboru, že dostali k dispozici návrh zákona oneziskových organizacích, jak jej připravil Zlínský kraj (sněmovní tisk č. 64). Mezi přítomnými se poté rozvinula široká diskuse.

Závěr:
Výbor nepodporuje návrh zákona o neziskových organizacích, jak jej předkládá Zlínský kraj (sněmovní tisk č. 64). Výbor souhlasí s vytvořením pracovní skupiny, jež se bude podílet na přípravě novely zákona o obecně prospěšných společnostech. Dále viz závěr k bodu 2).


Ad 7) Operativa sekretariátu


JUDr. H. Frištenská poděkovala sekretariátu za zorganizování semináře na téma "Veřejná podpora a pojem de minimis z pohledu příjemce (NNO)". Seminář proběhl dne 6. března 2008. Dále informovala přítomné, že dne 7. dubna 2008 se od 10:00 hod. koná schůzka s vybranými dotujícími resorty, od 12:00 hod. schůzka s ředitelem Centra pro výzkum neziskového sektoru - dr. Pospíšilem a od 13:00 hod. schůzka pracovní skupiny ve věci "střešního" zákona a novely zákona o obecně prospěšných společnostech.


Příští schůze Výboru se bude konat dne 24. dubna 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X