Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 4. 2008 15:00

Premiér slavnostně zahájil vernisáž Vladimíra Suchánka v budově Úřadu vlády ČR

„Těší mě, že mohu na Úřadu vlády zahájit další vernisáž,“ uvedl premiér ve své zahajovací řeči, kterou oficiálně zahájil výstavu světoznámého grafika Vladimíra Suchánka. Ta bude zpřístupněna také české veřejnosti. Prohlédněte si fotogalerii ze zahájení výstavy.

Premiér zdůraznil, že si v širokém záběru tvorby tohoto akademického malíře váží také jeho ilustrační činnosti a tvorby exlibris. „Znamená to, že špičkovým umělcům stojí za to, aby se věnovali knihám,“ uvedl premiér a vyjádřil naději, že papírové tisky budou provázet růst dalších generací a obohacovat tak tvořivost a fantazii čtenářů navzdory elektronickým médiím.

„Nemyslím si, že by se ze mě stal znalec umění. Spíše bych rád založil tuto krásnou tradici výstav v prostorách Úřadu vlády, která by přetrvala i v dobách, kdy v této instituci nebudu již působit,“ řekl premiér.

Zároveň upozornil že výstava, polidšťující prostory Úřadu vlády, není určena pouze pro ministry a státní úředníky. „Veřejnost je na tuto výstavu zvána také,“ uvedl premiér. Poukázal tak na skutečnost, že Úřad vlády ČR umožní prohlídku výstavy litografické tvorby Vladimíra Suchánka organizovaným skupinám zájemců. Vernisáž dále slovem doprovodil historik umění F.Dvořák a hudbou houslista V. Hudeček.

Akademický malíř Vladimír Suchánek se narodil 12. února 1933 v Novém Městě nad Metují. V roce 1960 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru profesora Vladimíra Silovského. Uspořádal 87 samostatných výstav a zúčastnil se více jak 200 kolektivních výstav doma i v zahraničí. Získal 18 zahraničních cen a uznání. Svými pracemi je zastoupen v předních galeriích, muzeích a soukromých sbírkách doma i v zahraničí. Je předsedou Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Ve své profesionální výtvarné činnosti se zabývá malbou, grafikou, knižní ilustrací, tvorbou exlibris a známkovou tvorbou. Patří k předním představitelům současného exlibris ve světě. Jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách Národní galerie v Praze, Albertina Wien, Rockford Art Museum a v mnoha dalších veřejných a soukromých sbírkách u nás i v zahraničí.
Velkým koníčkem V. Suchánka je také hudba, je zakladatelem hudebního sdružení grafiků Grafičanka.

Úřad vlády ČR umožní veřejnosti prohlídku Výstavy Výběr z litografické tvorby Vladimíra Suchánka, v případě zájmu se laskavě řiďte níže uvedenými instrukcemi..

Organizované skupiny zájemců o prohlídku výstavy se mohou obrátit na Oddělení styku s veřejností e-mailem na adresu zakravsky.martin@vlada.cz..

S ukázkami tvorby V. Suchánka se můžete seznámit v níže připojené příloze.

Atmosféru zahájení výstavy V. Suchánka přibližují další snímky ve FOTOGALERII.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie