Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 4. 2008 7:15

Prezentace jednoho z vrcholných kulturních projektů světa v rámci výstavy konané pod záštitou premiéra M. Topolánka

Velké egyptské muzeum, projekt, který vzešel z největší architektonické soutěže v dějinách, dnes v Praze představí generální koordinátor projektu Dr. Mohammad Ghoneim a tajemník Technického výboru projektu GEM prof. Yasser Mansour. V přiložené fotogalerii se seznamte s budoucí podobou této unikátní stavby.

Projekt Velkého egyptského muzea se zrodil ze soutěže, do které se přihlásilo na 2227 týmů ze 103 zemí světa. Historie této architektonické soutěže, kterou vyhlásila vláda Egyptské arabské republiky ve spolupráci s UNESCO, sahá až do roku 1992, kdy prezident H. Mubarak vydal pokyn k vyhledání nejvhodnější oblasti pro budoucí výstavbu muzea. Iniciátorem myšlenky vystavět největší muzeum, shromažďující národní sbírku staroegyptských monumentů a pokladů, byl ministr kultury Farouk Hosni. Následující dva roky probíhala příprava samotné soutěže. Oficiální oznámení o soutěži bylo zveřejněno v roce 2002. Pracovní týmy celého světa využily časovou lhůtu od 7. ledna do 7. dubna 2002 k registraci do této unikátní soutěže. Zúčastnila se také Česká republika a ocenění českého týmu pod vedením Martina Roubíka a Reginy Loukotové představuje jeden z vůbec největších úspěchů české architektury v mezinárodním kontextu. (pozn. ČR v soutěži zastupovalo 20 týmů, Slovenskou republiku 8). Připomínáme, že tým M. Roubíka se umístil v první desítce úspěšných návrhů. Ze soutěže vyšel vítězně irský tým pod vedením Shih-Fu Peng (Heneghan.Peng.Architects). S vizí budoucí podoby muzea, ve kterém bude vystaveno na 140 000 drahocenných artefaktů starověké egyptské civilizace, se můžete seznámit v níže připojené fotogalerii. Stavba se stane největším egyptologickým muzeem na světě, celková výstavní plocha se bude rozkládat na území čítajícím 86 000 m, přičemž oficiální stránky soutěže uvádějí celkovou rozlohu (včetně nezastřešených prostor) rozlohu 424 000 metrů čtverečních. Celý muzejní komplex bude umístěn v bezprostřední blízkosti areálu pyramid v Gíze.

Dnešní prezentace projektu, které se zhostí generální koordinátor GEM Dr. Mohammad Ghoneim a tajemník Technického výboru projektu prof. Yasser Mansour, se zúčastní také vedoucí Úřadu vlády ČR J. Novák. V budově Lichtenštejnského paláce v současnosti probíhá výstava Odkrývání starého Egypta pod záštitou premiéra M. Topolánka. Multimediální prezentace v anglickém jazyce představí jeden z vrcholných světových kulturních projektů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie