Aktuálně

25. 4. 2008 8:00

Barmské úřady odpírají lékařskou pomoc politickým vězňům, ministerstvo zahraničí vyjádřilo hluboké znepokojení

"Ministerstvo zahraničních věcí ČR je hluboce znepokojeno informacemi o vážném zdravotním stavu pana Min Ko Naina, vůdce hnutí za demokracii Generace 88, významného představitele opozice a dlouholetého vězně svědomí," uvádí zpráva MZV.

"Pan Min Ko Nain je laureátem ceny Homo Homini, kterou Společnost Člověk v tísni uděluje významným obhájcům lidských práv a bojovníkům za demokracii, kteří se odvážně staví proti násilí jako prostředku řešení politických problémů. Barmské úřady odpírají lékařskou péči politickým vězňům, čímž dále prohlubují kruté a nelidské zacházení s nimi a často je přímo ohrožují na životě. V březnu letošního roku zemřel mluvčí opoziční Národní ligy pro demokracii U Myint Thein, jehož vážné onemocnění nebylo v době jeho věznění léčeno. Byl odsouzen za účast při demonstracích na podzim 2007. Ani nositelce Nobelovy ceny a vůdkyni opozice paní Aun Schan Su Ťij nebyla umožněna pravidelná návštěva lékaře, ačkoli s barmskou vládou měl zvláštní představitel generálního tajemníka OSN Ibrahim Gambari dohodnout návštěvy naopak častější," uvádí tisková zpráva Ministerstva zahraničních věcí ČR.

O kritické situaci v Barmě/Myanmaru informoval vládní web 23.4.

Situace v oblasti lidských práv v Barmě doznala během uplynulých let výrazného zhoršení. Počet politických vězňů se od roku 2007 zvýšil na 700 a dnes je v Barmě vězněno přes 1800 lidí. Podle informací zprávy Burma campaign UK, kterou vládnímu webu zprostředkovala Jana Zahradníková z organizace Člověk v tísni, ve východní Barmě pokračují útoky na etnické skupiny. Tisíce obyvatel této oblasti jsou nuceny opouštět své domovy, armáda pálí vesnice, střílí vesničany a využívá tisíce lidí k nucené práci.

Barma/Myanmar je středem pozornosti také z důvodu plánovaného referenda o nové ústavě. Vládnoucí vojenská junta (Státní rada pro mír a rozvoj, SPDC) 9. února avizovala, že v květnu 2008 uskuteční referendum o ústavě, na jejímž základě proběhnou v roce 2010 parlamentní volby. Zmiňovaný návrh ústavy ale dosud nebykl zveřejněn a podle dostupných informací obsahuje celou řadu principů, které popírají základní demokratické standardy.

Situace v této kritické oblasti bude na pořadu jednání příštího zasedání Rady EU GAERC (Rada pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy), které se uskuteční 28. -29. 4. O závěrech tohoto jednání budeme na našich stránkách informovat.

Přečtete si rozšířenou verzi zprávy, která obsahuje informace o postoji Evropské unie k barmskému režimu a zprávu o plánovaných ústavních změnách v Barmě/Myanmaru, které ale popírají základní principy demokracie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie