Aktuálně

16. 5. 2008 7:15

Premiér se zúčastní summitu Evropské unie a zemí Latinské Ameriky a Karibiku

Stěžejními tématy summitu EU-LAC, který se koná ve dnech 16. - 17. května v peruánské Limě, bude řešení problémů spojených s chudobou a udržitelný vývoj v rámci globálních klimatických změn.

Summit v Limě poskytne důležitou příležitost k politickému dialogu na nejvyšší úrovni, jehož hlavními tématy budou zásadní výzvy a vyhodnocení dosavadního vývoje v obou regionech. Zástupci Evropské unie zde opakovaně zdůrazní význam a důležitost vztahů mezi EU a Latinskou Amerikou a zemí karibské oblasti a podpoří posílení vzájemných vazeb strategického partnerství EU-LAC.

Boj s chudobou, nerovností a vyřazením ze společnosti či podpora sociální soudružnosti ve světle udržitelného rozvoje patří k neměnným prioritám strategického partnerství mezi Evropskou unií a zeměmi Latinské Ameriky a Karibiku. Od summitu v roce 2004, který se konal v mexické Guadalajáře, hlavy států zúčastněných zemí rozhodly o umístění tématu sociální soudružnosti do centra zájmu budoucích setkání. Summit v Limě představuje další příležitost pro výměnu názorů, zkušeností a upevnění ekonomické spolupráce.

Téma udržitelného rozvoje představuje druhý stěžejní bod, kterému bude na summitu věnován nemalý prostor. Již na předchozím summitu, který se konal v roce 2006 ve Vídni, se oba regiony dohodly na společném cíli, který spočívá v dosažení společného postupu v souvislosti s nastupujícími globálními změnami klimatu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie