Aktuálně

15. 5. 2008 21:00

Z tiskové konference v Bogotě

Vládní portál přináší informace z tiskové konference po ukončení jednání premiéra M. Topolánka s kolumbijským prezidentem A. U. Vélezem. Premiér vyzdvihl význam posilování demokratizace a bezpečnosti v Kolumbijské republice.

Předseda vlády M. Topolánek podpořil proces demokratizace v Kolumbii

Premiér na tiskové konferenci vyzdvihl podporu procesu demokratizace v Kolumbijské republice. "Ocenil jsem velký pokrok ve zvyšování bezpečnosti a demokracie v projektu demokratická bezpečnost," zdůraznil M. Topolánek. Kolumbie podle jeho slov plní souběžně tři důležité úkoly, spočívající ve zvyšování bezpečnosti občanů, boji proti terorismu a narkomafii. Jako druhý úkol, kterého se Kolumbie zhostila s odpovědností premiér jmenoval úsilí o snížení chudoby obyvatel a zvýšení prosperity, které Kolumbie realizuje pomocí liberálních reforem. Třetím úkolem je podle M. Topolánka přilákání investorů, přímých zahraničních investic a prokázání jejich bezpečnosti.

"Dnes jsme podepsali dvě důležité dohody. Jedna se týká oblasti hornictví, druhá oblasti životního prostředí," potvrdil premiér avizovaný podpis dohod, které prohloubí ekonomickou spolupráci obou zemí. "Obě smlouvy mají umožnit nejen výzkumnou, ale také podnikatelskou spolupráci v těchto oblastech," uvedl M. Topolánek. Jako oblasti této spolupráce uvedl participaci na elektrifikování nepropojených oblastí Kolumbie, řešení likvidace odpadu a čištění vody.

"Přeji vám mnoho odvahy a trpělivosti v boji s terorismem a s nepřáteli vaší demokracie. Přeji vám, aby jste další liberalizací a zvýšením vzdělanosti těch nejchudších odstraňovali chudobu. A přeji vám, aby jste sobě i svým sousedům prokázali, že právě zahraniční, proexportně orientované investice budou řešit vaši prosperitu na dlouhou dobu," řekl dále premiér po setkání s prezidentem Kolumbie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie