Aktuálně

18. 5. 2008 6:00

Premiér M. Topolánek nabídl Maliské republice školení v oblasti bezpečnosti a vyjádřil podporu účasti Mali na mírových misích

Maliskou republiku předseda vlády oficiálně navštívil v neděli 18. května. Přijal jej maliský prezident Amadou Toumani Touré, premiér se rovněž setkal se svým protějškem Modibem Sidibé.

M. Topolánek se sešel s prezidentem Amadou Toumani Tourém a ministry maliské vlády. Představitelé maliské vlády ocenili otevřenost České republiky. Předmětem oboustranné spokojenosti bylo hodnocení vzájemné spolupráce v oblasti rozvoje venkova, těžebního průmyslu a chovu. Tématem rozhovorů mezi premiéry obou zemí byly především vztahy mezi Evropskou unií a Afrikou a vzájemné vztahy Mali a České republiky.

"Jako zástupce země, která po roce 1989 prošla velkým demokratizačním procesem, oceňujeme stejný proces ve vaší zemi," uvedl premiér na adresu maliské vlády. Současně vyjádřil ocenění stabilizační role Mali v regionu a účast v mírových misích. "Česká republika se chce intenzivně věnovat hlavně dvěma oblastem: oblasti demokracie a rozvoji mezinárodního obchodu a spolupráce. Naše cesta je motivována českým předsednictvím v Radě Evropské unie," dodal premiér.

Český předseda vlády s sebou na Mali také přivezl návrh memoranda o spolupráci obou zemí v oblasti zbrojního průmyslu a nabídl maliské straně školení bezpečnostního aparátu.

V posledních letech se obchodní výměna mezi ČR a Mali neustále zvyšuje, v roce 2007 dosáhl vzájemný obrat druhé nejvyšší hodnoty mezi subsaharskými zeměmi po Jihoafrické republice. V nočních hodinách se vládní delegace vrátí zpět do České republiky.

Rozvojová spolupráce

V roce 2001 byl za spolupráce s Českou zemědělskou univerzitou realizován rozvojový projekt “Experimentální výuková farma v Republice Mali”, od r. 2002 se připravoval projekt na výstavbu cementárny v Mali českými investory. V současnosti probíhá trilaterální spolupráce mezi ČR, Lucemburskem a Mali (vychází ze záměru Lucemburska z roku 2003 podpořit kapacity pro rozvojovou spolupráci v nových členských státech). Na základě společné mise zástupců ČR, Lucemburska a Mali byla pro trilaterální spolupráci identifikována oblast zásobování pitnou vodou v okrese Baroueli v maliské provincii Ségou. Projekt si stanovil za cíle obnovu zdrojů pitné vody, vybudování nových zdrojů pitné vody a výcvik a vybavení opravářů.

Ekononické vztahy

Vývoz ČR do Mali je v rámci afrického kontinentu relativně vysoký (v r. 2007 22,4 mil. USD). Výrazně narůstá od r. 2004. Dovoz se za posledních 7 let pohybuje na přibližně stejné úrovni kolem 3,5 - 5 mil. USD ročně.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie