Aktuálně

16. 5. 2008 19:16

Premiér Mirek Topolánek předsedá jednání na summitu EU, zemí Latinské Ameriky a Karibiku

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek vede jedno z jednání summitu Evropské unie, zemí Latinské Ameriky a Karibiku v Limě, kterého se účastní prezident Venezuely Hugo Chávez. Hlavními tématy summitu jsou sociální a ekonomické důsledky chudoby, nerovnosti a vyloučení. Přinášíme úvodní slovo premiéra na summitu.

Premiér Mirek Topolánek vyjádřil znepokojení nad názory venezuelského prezidenta a řekl, že s ním zásadně nesouhlasí. „Latinská Amerika je stále regionem s největší mírou nerovnosti na světě, 40 % obyvatel, což je asi 200 mil. lidí, stále žije v chudobě. Pouze cesta hlubokých strukturálních liberalizačních reforem vede k růstu vzdělanosti, pracovních příležitostí a odstraňování chudoby. Jsem o tom přesvědčen jako premiér země, která po čtyřiceti letech komunistické totality zvolila právě tuto cestu,“ řekl premiér Mirek Topolánek.

Předseda vlády svůj projev zakončil slovy německého filozofa Karla Poppera, krajana Angely Merkel, kancléřsky země, která je pro Mirka Topolánka vzorem sociálních jistot a inkluze: „Vlády by se měly soustředit spíše na snižování utrpení, než na to, aby se pokoušely vykonat co nejvyšší možné dobro.8220; Další řečníci v rámci jednacího stolu hovořili na téma udržitelného rozvoje. Pracovního jednání summitu se také zúčastnili prezidenti Bulharska Georgi Parvanov, Bolívie Evo Morales, Kypru Demetris Christofias, vicepremiér a ministr zahraničních věcí Malty Tonio Borg, prezident Slovinska Janez Jansa, Francois Filion, předseda vlády Francie, ministr zahraničních věcí Italie Franco Frattini. Za země Latinské Ameriky se účastní Winston Baldwin Spenser, předseda vlády Antiguy a Barduby, zástupce Grenady, Almaro Colom, prezident Guatemaly, Juan Guilliani, náměstek ministerstva zahraničních věcí Dominikánské republiky, Patrick Manning, předseda vlády Trinidadu a Tobaga a Rodolfo Nin, viceprezident Uruguaye.

Česká republika spolupracuje se zeměmi Latinské Ameriky například v oblasti vládních stipendií, vybraným zemím poskytuje také rozvojovou pomoc. V posledních letech došlo k významnému posunu při doplňování smluvní základny s jednotlivými státy regionu. Jde především o dohody rušící vízové povinnosti, které usnadňují turistické pobyty i obchodní kontakty. Vhodnou příležitostí k dalšímu zintenzivnění vztahů s latinskoamerickými zeměmi se stane české předsednictví EK. V květnu 2009 bude ČR hostit ministerské setkání EU a Skupiny Rio, kterého se zúčastní více než 20 delegací.

Premiér se intenzivně věnuje představení České republiky jako budoucí předsedající země Evropské unie. Potvrdil to v rozhovoru pro Českou televizi, ve kterém dále zdůraznil ekonomický rozměr série oficiálních návštěv v tomto týdnu. "Obchodní cíle jsou ve velké míře dokonce přeplněny a cesta splnila svůj účel," prohlásil premiér v krátkém hodnocení včerejší návštěvy Kolumbie.

Úvodní slovo premiéra na zahájení summitu EU-LAC je k nahlédnutí na této stránce

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie