Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 5. 2008 15:47

Česká republika uznala nezávislost Kosova

Vláda ČR na svém dnešním výjezdním zasedání v Teplicích schválila návrh na uznání nezávislosti státu Kosovo. "S tímto faktem musíme pracovat, a uznat realitu," uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Dne 21. května 2008 vláda na návrh ministra zahraničních věcí souhlasila s navázáním diplomatických styků s Republikou Kosovo, čímž Česká republika uznala Republiku Kosovo jako nezávislý stát.

Politika ČR vychází z přesvědčení, že uznání nezávislosti Kosova posílí celkovou stabilitu v oblasti, umožní realistické východisko z neudržitelného provizoria a nasměruje úsilí zemí regionu západního Balkánu k výzvám souvisejícím s budoucím členstvím v evropských a euroatlantických institucích.

Česká republika uznání Kosova a navázání diplomatických styků provede formou odpovědi ministra zahraničních věcí na dopis prezidenta a předsedy vlády Kosova. Uznáním Kosova a navázáním diplomatických styků ČR potvrdí svoji aktivní politiku v regionu západního Balkánu, úsilí o jeho dlouhodobou stabilizaci a demokratický rozvoj. Česká republika přemění Styčnou kancelář při UNMIK v Prištině na velvyslanectví ČR v Republice Kosovo.

„Vývoj byl takový, že se Kosovo osamostatnilo. A my s tímto faktem musíme pracovat, a uznat realitu, která se stala. Obzvlášť když máme v této oblasti přes 500 našich lidí,“ uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Nezávislost vyhlásilo Kosovo 17. února.

mapa_Kosova

Odkaz: Seznam států, které uznaly Kosovo

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie