Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 5. 2008 14:22

Předseda Evropské komise J. M. Barroso pochválil české přípravy na předsednictví

České předsednictví v Radě EU, Lisabonská smlouva a Evropské jaderné fórum byla témata dnešního společného setkání premiéra Mireka Topolánka a předsedy Evropské komise J.M. Barrosa.

Předsednictví ČR v Radě Evropské unie

„Motto našeho předsednictví ‘Evropa bez bariér‘ má tři dimenze. Za prvé odstraňování diskvalifikace uvnitř ČR, za druhé odstraňování psychologických bariér a za třetí odstraňování překážek vzájemného obchodu,“ řekl po jednání premiér Mirek Topolánek. J. M. Barroso dodal, že odstraňování bariér je "přesně to, co si přeje Evropská komise." Zároveň ocenil, že má premiér jasnou představu o předsednictví. "Premiér má velice jasné představy o hlavních prioritách. A já je podporuji," uvedl předseda Evropské komise doslova.Česká republika by podle předsedy vlády přivítala výraznou podporu ze strany Evropské komise až budou provedeny studie dopadů rozšíření na pracovní trh Evropská unie. Členské státy uplatňující přechodná opatření, jedná se především o Německo a Rakousko, musí Evropská komisi zdůvodnit, jak ohrožuje zrušení přechodných opatření pracovní trh v dané zemi. Česká republika se podle premiéra také obává, že zvyšování sociálních závazků bude mít dopady na konkurenceschopnost EU.

Lisabonská smlouva

Předmětem jednání byla také Lisabonská smlouva. Česká republika je přesvědčena, že rozdělení vysokých postů by mělo zohlednit vyvážení geografických, politicko-mocenských a sociálně-ekonomických zájmů v EU. V nové struktuře vysokých exekutivních postů by své zastoupení měly mít i nové členské státy. Premiér M. Topolánek a J. M. Barroso se dnes v podvečer také setkají s předsedy vlád zemí Visegrádské skupiny, států Pobaltí a Republiky Slovinsko, která je nyní předsednickou zemí v Radě EU. Předsedové vlád budou jednat o otázkách souvisejících s energetikou a energetickou bezpečností, o otázkách souvisejících s předsednictvím České republiky v Evropské unii a s implementací Lisabonské smlouvy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie