Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 6. 2008 11:45

Témata jednání předsedů vlád V4: České předsednictví v Radě EU, polské předsednictví V4, irské referendum a rozšiřování Unie

V Praze se dnes koná summit předsedů vlád visegrádské skupiny (V4), zahrnující Českou republiku, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Zpráva z tiskové konference po jednání předsedů vlád členských států V4.

Tématem jednání předsedů vlád V4 bylo uzavření předsednictví České republiky V4, které nyní přechází na Polsko. Pozornost všech předsedů vlád členským zemí V4 se rovněž soustředila na nadcházející české předsednictví v radě Evropské unie.

Premiér M. Topolánek potvrdil, že součástí jednání bylo vedle představení priorit polského předsednictví také téma výsledků irského referenda, které byly zveřejněny v pátek minulého týdne. „České předsednictví v Radě Evropské unie bude novou závažnou a obtížnou fází, zejména po závěrech irského referenda,“ uvedl v této souvislosti premiér M. Topolánek . Zároveň vyjádřil naději, že ratifikační krize bude překonána. M. Topolánek rovněž deklaroval trvající podporu České republiky dalšímu rozšiřování Evropské unie. „Věnovali jsme pozornost východnímu aspektu politiky V4 a myslím, že úspěšně,“ uvedl premiér na adresu rozšiřování EU na Balkáně. Úsilí o pokračování rozšiřování Unie, stejně jako instituční reforma budou podle premiérových slov důležitými tématy českého předsednictví.

Maximální podporu českému předsednictví vyjádřili všichni předsedové vlád států V4. „Společným úkolem je podpořit Českou republiku všemi možnými prostředky,“ uvedl maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. „České předsednictví v EU bude klíčovým testem schopností našeho regionu,“ upozornil předseda polské vlády Donald Tusk. V souvislosti s nadcházejícím předsednictvím Polské republiky V4 poznamenal, že s negativním výsledkem irského referenda budou předsednictví České a Polské republiky plná výzev. „Existuje možnost stát se majákem pro celý region. Jsme noví členové Evropské unie a můžeme být majákem pro země, které aspirují na členství. Poslední události v Irsku by měly být důvodem, abychom naopak pracovali více na rožíření EU,“ zdůraznil. Slovenský premiér Robert Fico upozornil na blížící se termín jednání Evropské Rady, jehož tématem bude „bezprecedentní zvyšování cen potravin a ropy.“ Podle R. Fica by důležitost bezodkladného řešení těchto palčivých problému neměla být zastíněna diskusí o výsledcích irského referenda, které nemá na životy občanů Unie bezprostřední vliv.

Premiér M. Topolánek a předsedové vlád členských států V4 se po ukončení tiskové konference odebrali na pokračování jednání s francouzským prezidentem N. Sarkozym.

Zvukový záznam tiskové konference nabízí níže připojený soubor, kompletní fotogalerii z jednání předsedů vlád V4 a prezidenta Francouzské republiky N. Sarkozyho naleznete na této stránce.

Oficiální stránka V4

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie