Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 6. 2008 6:10

Poslanecká sněmovna dnes projednává celou řadu vládních návrhů zákonů

Třicátá čtvrtá schůze Parlamentu byla zahájena dnes v 9 hodin. Poslanci projednají mimo jiné novelu občanského soudního řádu, návrh zákona o soudech a soudcích a celou řadu dalších vládních návrhů zákonů. Vládní portál přináší výběr z programu.

Novela občanského soudního řádu

Vládou schválená novela občanského soudního řádu pomůže vyloučit negativní dopady na psychiku dítěte během soudních sporů rodičů. ,,Chceme zavést taková opatření, která povedou k rychlejšímu a kvalitnějšímu rozhodování soudů a k zajištění zvýšené ochrany dětí za použití alternativních metod řešení rodičovských sporů, kterými je například mediace," vysvětlil ministr J. Pospíšil. Jedním z nových nástrojů při řešení rodičovských sporů bude například možnost mimosoudních jednání ve formě smírčího jednání, mediace, rodinné terapie nebo zavedení nového typu řízení o navrácení dítěte při mezinárodních únosech dětí. Zákon také definuje termín "vhodné prostředí," tedy míst, kam lze dítě umístit při soudních sporech rodičů. Navrhnovaná úprava by měla napomoci zabránit tomu, aby děti byly umisťovány do zjevně nevhodných prostředí. Zásadní novinkou je zavedení tzv. navykacího režimu. V případech, kdy je dítě delší dobu odloučeno od jednoho rodiče, dochází k přerušení citových vazeb a je třeba tyto vazby postupně obnovovat v přesně rozfázovaných krocích. Soud by měl být na základě doporučení odborníků oprávněn stanovit plán navykacího režimu a případně sankcionovat jeho neplnění.

Novela o soudech a soudcích

Parlament dnes také posoudí vládní návrh zákona o soudech a soudcích. Podle předkládaného návrhu bude o odvolání funkcionářů soudu rozhodovat soud v kárném řízení, jímž by měl být Nejvyšší správní soud. Za tímto účelem se doplňuje do zákona kárná odpovědnost předsedů a místopředsedů soudů. Nová právní úprava dále zpřísňuje kárná řízení a zavádí do něj tzv. „laický prvek“. Odvolávání soudních funkcionářů (předsedů a místopředsedů) je nutné nově upravit v souvislosti s nálezem Ústavního soudu. Ten zrušil část zákona o soudech a soudcích, ve kterém byla tato problematika upravena na základě principu „kdo jmenuje, ten odvolává“. Ústavní soud ve svém nálezu uvedl, že právní úprava odvolávání funkcionářů soudů musí respektovat ústavní principy dělby moci a nezávislosti soudní moci a z tohoto hlediska nelze akceptovat způsob odvolávání soudních funkcionářů, který byl zakotven ve zrušeném ustanovení. Podle informace, kterou v lednu tohoto roku zveřejnila Česká tisková kancelář, návrh na zpřísnění kárných řízení podporuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Princip podpořila LRV (Legislativní rada vlády) na svém 29. zasedání 10. ledna 2008. Prosazuje ho ministerstvo spravedlnosti, podle kterého v kárných řízeních často hraje příliš velkou roli profesní solidarita soudců.

Zákon o zbraních a střelivu

Vládní návrh zákona si klade za cíl omezit možnost využití či zneužití legálně držených zbraní k trestné činnosti či k teroristickým útokům, umožnit postih veškerého protiprávního jednání v oblasti zbraní a střeliva a odstranit nepřesnosti stávající právní úpravy, které v praxi způsobují aplikační problémy. Novela například stanovuje povinnost po znehodnocení zbraně ji předložit policii ke kontrole. Držitel znehodnocené zbraně tak bude muset navštívit příslušný útvar Policie České republiky a předložit zbraň ke kontrole. Existuje však možnost dohodnout návštěvu policisty namístě uložení znehodnocených zbraní. Policie České republiky tuto činnost bude vykonávat v rámci plnění svých povinností na useku zbraní.

Návrh zákona o válečných veteránech

V právním řádu České republiky chybí právní úprava, která by umožňovala jmenovat do vyšších vojenských hodností válečné veterány, kterým zanikla branná povinnost. Cílem navrhované novely zákona o válečných veteránech je vytvořit právní rámec, který umožní tímto způsobem ocenit ty občany České republiky, kteří s nasazením vlastních životů bojovali za vlast a bránili hodnoty svobody a demokracie. Péče o válečné veterány upravená tímto zákonem by měla být péčí komplexní, včetně možnosti morální podpory válečných veteránů. Proto je nově navrhováno zmocnění Ministerstva obrany zabezpečovat slavnostní a pietní akce s účastí válečných veteránů. Po hmotné stránce obsahuje novela úpravu poskytování příspěvku na stravování.
Postavení válečného veterána je považováno za prestižní. Proto o získání postavení válečného veterána ale usilují rovněž občané, kteří například v průběhu II. světové války konali službu v nepřátelských armádách nebo kolaborovali s nepřítelem, nebo také příslušníci ozbrojených sil nebo Policie České republiky, kteří v průběhu válečného konfliktu nebo mírové operace spáchali trestný čin . V mnoha případech se tedy o statut válečného veterána ucházejí lidé, kteří mohou podle současné právní úpravy "formálně" splňovat podmínky pro udělení statutu, ale jeho udělení těmto lidem je nespravedlivé vůči občanům, kteří řádně konali službu v místech válečných konfliktů nebo v mírových operacích. Je proto nezbytné vytvořit zákonnou překážku pro vydávání osvědčení válečného veterána těmto osob.

Zákon na ochranu zvířat proti týrání: Zpřísnění postihů za týrání

Návrh novely zákona zpřísňuje postihy za týrání zvířat, výrazně se zvyšuje výše pokut, které je možno uložit za přestupky a správní delikty na úseku ochrany zvířat proti týrání. Jako týrání zvířat bude postihováno nejen porušení ustanovení § 4 (stanoví příkladný výčet toho, co se považuje za týrání), ale i porušení dalších ustanovení zákona, a to v případě, že dojde k zásahu do tělesné integrity zvířete, ke zranění, zdravotní poruše, poškození zdraví, bolesti, utrpení zvířete, chovu zvířat v nevhodných podmínkách, apod. Nově jsou formulována ustanovení upravující výkon dozoru na úseku ochrany zvířat, práva a povinnosti kontrolovaných chovatelů a pracovníků příslušných orgánů veterinární správy a obcí při kontrolách. Dalším cílem navrhované úpravy je zajištění souladu s novým správním řádem. To se projevuje především v nově formulovaném postavení Ústřední komise pro ochranu zvířat. Tato komise je koncipována jako odborný poradní orgán, jehož předseda a členové jsou jmenováni jako doposud ministrem zemědělství po dohodě s ministrem životního prostředí z odborníků z příslušných ministerstev a organizací zabývajících se ochranou nebo chovem zvířat. Rozhodovací pravomoc přechází na Ministerstvo zemědělství, podklady pro správní rozhodnutí bude připravovat Ústřední komise pro ochranu zvířat. Tímto budou plně zajištěny záruky řádného průběhu správního řízení podle nového správního řádu.

Nově je zavedena povinnost osob, které obchodují se zvířaty určenými pro zájmové chovy, poskytnout kupujícímu písemné informace o podmínkách chovu a správné péči o kupované zvíře. Návrh novely zákona přináší povinnost čipování druhů zvířat vyžadujících zvláštní péči, které mohou zahrnovat i tzv. exotická zvířata např. velké kočkovité šelmy. Návrhem novely zákona je také nově obcím umožněno označit čipem nebo tetováním toulavé a opuštěné psy v obci, což má přispět ke snížení počtu toulavých a opuštěných zvířat a zamezit jejich opakovaným únikům. Zákon také definuje pojem handicapované zvíře tak, aby nedocházelo k záměně s toulavými zvířaty. Dosud není tato oblast právem upravena a na osoby poskytující péči handicapovaným zvířatům se vztahovala pouze obecná ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání zakazující týrání zvířat. Péče o handicapovaná zvířata je natolik specifická, že obecná pravidla stanovená zákonem na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění, případně zákonem o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, jsou naprosto nedostačující. V této souvislosti je připojena novela zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, zavádějící institut záchranné stanice a upravující proces povolování záchranných stanic. Z dosavadní právní úpravy vychází také nově formulovaná ustanovení týkají se veřejných vystoupení, řádů ochrany zvířat při veřejném vystoupení a ochrany zvířat při chovu. Upřesněna jsou rovněž ustanovení, která se týkají kompetencí jednotlivých orgánů ochrany zvířat, tak aby činnost na úseku ochrany zvířat probíhala co nejefektivněji.

Parlament dále projedná vládní návrh zákona o Policii ČR, návrh zákona o státní sociální porpoře a návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Kompletní program dnešní mimořádné schůze je k dispozici na této stránce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie