Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

23. 6. 2008 15:12

24. dubna 2008

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 24. dubna 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina

Hosté: MUDr. Džamila Stehlíková, Věra Jakubková, Ing. Marek Šedivý, Martin Solar, František Mastný.

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Kontrola úkolů z posledního jednání
3) Návrh zákona o neziskových organizacích - příprava, harmonogram (Garant: JUDr. L. Deverová)
4) Novela zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech (Garant: JUDr. L. Deverová)
5) Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF (Garant: Mgr. P. Kalousová)
6) Centrální databáze NNO a registr občanských sdružení Ministerstva vnitra ČR (Hosté: M. Solar, F. Mastný (Ministerstvo vnitra))
7) Rozbor financování NNO a revize Zásad vlády pro poskytování dotací NNO ze státního rozpočtu - stav přípravy (Garant: JUDr. H. Frištenská)
8) Operativa sekretariátu
9) Různé


Ad 1 a 2)


Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská, která přivítala MUDr. D. Stehlíkovou a další hosty. Poté byli přítomní seznámeni s programem jednání a byla provedena kontrola úkolů z jednání minulého. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu a k programu dnešního jednání, s výjimkou bodu 4 - Novela zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech - který byl přesunut na další jednání Výboru pro legislativu a financování, tj. 3. června 2008.

Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání Výboru a souhlasí s programem jednání ve smyslu navržených změn.


Ad 3)


JUDr. H. Frištenská seznámila přítomné s usnesením vlády č. 397 ze dne 9. dubna 2008, jež ukládá některým resortům zpracovat zhodnocení nezbytnosti změny právního stavu v oblasti úpravy NNO s přihlédnutím k potřebám spadajícím do příslušného resortu, a poté ministryni pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. D. Stehlíkové předložit vládě věcný záměr zákona o nestátních neziskových organizacích, a to v termínu do 31. prosince 2008. Zároveň paní předsedkyně poděkovala JUDr. L. Deverové za první návrh věcného záměru zákona o NNO a poté předala slovo MUDr. D. Stehlíkové.
MUDr. D. Stelíková informovala přítomné o výjezdním zasedání pracovní skupiny k připravovanému návrhu věcného záměru zákona o NNO, které se bude konat v Karlových Varech ve dnech 17. - 19. května 2008. Dále uvedla, že se uvažuje o vytvoření další právní formy NNO, která by byla určena pro velké organizace. NNO nebudou vymezeny právní formou, ale statutem veřejné prospěšnosti. Splní-li organizace podmínky veřejné prospěšnosti, bude mít přístup k daňovým úlevám.
JUDr. H. Frištenská uvedla, že k výše zmíněnému usnesení vlády č. 397 je třeba informovat resorty, jaké údaje od nich požadujeme. V následné diskusi se přítomní členové shodli na následujících oblastech:
1) Ministerstvo financí: zákon o loteriích, víceleté financování NNO, daňová legislativa;
2) Ministerstvo vnitra: zákon o sdružování občanů, zákon o veřejných sbírkách, centrální databáze NNO;
3) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: školské právnické osoby, zákon podpoře sportu a veřejná prospěšnost;
4) Ministerstvo práce a sociálních věcí: sociální podnikání, vícezdrojové financování;
5) Ministerstvo kultury: zákona o církvích, návrh zákona o veřejnoprávním institutu v oblasti kultury;
6) Ministerstvo spravedlnosti: harmonogram přípravy nového občanského zákoníku, způsob transformace obecně prospěšných společností po přijetí občanského zákoníku;
7) Ministerstvo zdravotnictví: zhodnocení nutnosti transformace nemocnic na akciové společnosti.


Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o průběhu přípravy věcného záměru zákona o nestátních neziskových nemocnicích a o vytvoření pracovní skupiny ve složení: JUDr. H. Frištenská, JUDr. L. Deverová, Ing. J. Adamec, Mgr. P. Kalousová, Mgr. M. Korotvičková, PhDr. K. Schwarz, Mgr. M. Granja, Mgr. Y. Kreuzmannová, Ing. M. Šedivý, Bc. R. Haken, M. Plass, RNDr. M. Kundrata, PhDr. P. Francová. Sekretariát ve spolupráci s JUDr. H. Frištenskou, JUDr. L. Deverovou a Mgr. M. Korotvičkovou připraví harmonogram výjezdního zasedání, které se bude konat ve dnech 17. - 19. května 2008 v Karlových Varech. Podkladové materiály bude shromažďovat a distribuovat Sekretariát. Výbor dále žádá Sekretariát o rozeslání dopisů na resorty ve smyslu usnesení vlády č. 397 a výše uvedených oblastí navržených Výborem.


Ad 5)


JUDr. H. Frištenská informovala o schůzce s vedením Centrální harmonizační jednotky (Ministerstvo financí ČR) ve věci metodiky ke kontrole nadací, příjemců z NIF. Na této schůzce vznikl nápad uspořádat seminář pro nadace, na němž by vystoupili i pracovníci zmíněných odborů Ministerstva financí. Další schůzka s Ministerstvem financí ČR na toto téma proběhne dne 5. 5. 2008. Mgr. P. Kalousová uvedla, že prostory pro konání semináře zajistí Fórum dárců, seminář by se měl konat 5. června. Zároveň zmínila, že Fórum dárců připraví pro nadace doporučení, jak mají vypadat výroční zprávy.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o problematice metodiky pro kontrolu nadací, příjemců z NIF a podporuje konání semináře pro nadace za účasti příslušných odborů Ministerstva vnitra ČR. Seminář bude organizován ve spolupráci Sekretariátu a Fóra dárců.


Ad 6)


JUDr. H. Frištenská připomněla členům Výboru téma centrální databáze a registru občanských sdružení Ministerstva vnitra, kterým se Výbor zabýval již na svých minulých jednáních. Dále představila M. Solara a F. Mastného z redakce Portálu veřejné správy Ministerstva vnitra.
Zástupci Ministerstva vnitra uvedli, že v současné době je v databázi zaregistrovaných více než 1300 organizací. Ing. M. Šedivý zmínil, že neziskovky.cz podporují centrální databázi a všem NNO doporučují se zaregistrovat, nicméně problém je v současné dobrovolné registraci. JUDr. H. Frištenská informovala, že v současné době se Výbor v rámci novelizace Zásad vlády pro poskytování státních dotací NNO snaží o vložení podmínky registrace v databázi.

Závěr:
Výbor podporuje snahu o zavedení povinné registrace NNO v centrální databázi jako jednu z podmínek pro poskytnutí dotací ze státního rozpočtu ČR, a to vložením této podmínky do novelizovaných Zásad vlády pro poskytování státních dotací NNO.


Ad 7)


JUDr. H. Frištenská informovala přítomné o probíhajících jednáních s resorty na téma novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací NNO ze státního rozpočtu a předala slovo Mgr. M. Šrámkové, aby informace doplnila.
Mgr. M. Šrámková uvedla, že proběhnou celkem tři jednání s resorty, přičemž první se konalo dne 7. března 2008, druhé bude dne 24. dubna 2008 a třetí v průběhu května 2008. Jednání jsou složitá, neboť až na výjimky pokládají resorty snahu o dřívější zpracování žádostí NNO o dotaci za neprůchodnou, ať již z důvodů malé personální obsazenosti nebo neznalosti resortního rozpočtu v dřívějším termínu.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o analýze dotační politiky státu, která probíhá v rámci projektu Koncepce rozvoje neziskového sektoru a o jednáních s resorty ve věci novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací NNO ze státního rozpočtu.


Ad různé)


Mgr. M. Šrámková informovala přítomné o novele zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě, jež je součástí novely zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, a kterou na svém zasedání vláda schválila. MUDr. D. Stehlíková toto sdělení doplnila informací o dohodě s ministrem Langrem a ministrem Nečasem, že změna novely zákona o dobrovolnické službě bude provedena formou poslaneckého návrhu v Poslanecké sněmovně ČR.


Příští schůze Výboru se bude konat dne 3. června 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X