Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

23. 6. 2008 15:30

3. června 2008

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 3. června 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: Mgr. Yvonna Kreuzmannová, Ing. Marek Šedivý, Ing. Hana Ondrušková, JUDr. Jaroslav Niklas

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Kontrola úkolů z posledního jednání
3) Informace z jednání Rady vlády pro NNO
4) Informace z výjezdního zasedání pracovní skupiny k přípravě věcného záměru zákona o NNO
5) Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF - příprava semináře (Garant: Mgr. P. Kalousová)
6) Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu NNO - výsledek revize (Garant: JUDr. H. Frištenská)
7) Zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, zákon č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách - informace o reakci Ministerstva vnitra a návrh dalšího postupu
8) Daňové zákonodárství a jeho dopad na NNO - vstupní informace (Garant: Mgr. P. Kalousová)
9) Zákon č. 117/2001 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách - informace o stavu projednávání (Garant: Mgr. P. Kalousová)
10) Operativa sekretariátu
11) Různé


Ad 1 a 2)


Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská, která přivítala přítomné členy a další hosty, seznámila je s programem jednání a shrnula zápis z jednání minulého. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu a k programu dnešního jednání.

Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání Výboru a souhlasí s programem jednání.


Ad 3)


Mgr. K. Manová informovala členy Výboru o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, které proběhlo dne 30. května 2008. RVNNO měla k rozhodování na programu jednání dva body z agendy Výboru, a to novelizované Zásady vlády pro poskytování dotací NNO, novelu zákona o nadacích a nadačních fondech. U obou materiálů RVNNO schválila jejich rozeslání do vnějšího připomínkového řízení před předložením vládě ČR.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace z jednání Rady vlády pro NNO.


Ad 4)


JUDr. H. Frištenská seznámila přítomné s výsledky výjezdního zasedání pracovní skupiny k přípravě věcného záměru zákona o NNO, které se konalo dne 17. - 19. května 2008 v Karlových Varech ve smyslu zápisu z tohoto jednání. Byly vytvořeny dílčí pracovní skupiny, které zpracují některé odborné podklady, důležité pro pokračování práce v okruzích které se ukázaly jako problematické. Výstupy z těchto dílčích pracovních skupin budou podkladem pro jednání pracovní skupiny, které se bude konat za přítomnosti MUDr. D. Stehlíkové dne 1. července 2008 v 10 hod. v prostorách Úřadu vlády ČR (náb. E. Beneše 4, Praha 1).

Závěr:
Výbor doporučuje, aby do pracovní skupiny odborníků na legislativu, pokud bude MUDr. D. Stehlíkovou sestavena k přípravě věcného záměru zákona o NNO, byla přizvána JUDr. L. Deverová, která s tím souhlasí. Výbor souhlasí s tím, aby zatím výstupy práce této pracovní skupiny nebyly zveřejňovány, protože práce je na začátku a je potřeba ji dovést do konkrétnějších výstupu, aby mohla být poskytnuta k širší diskuzi či využití. Výbor doporučuje po jednání 1. 7. 2008 setkání s Prof. JUDr. K. Eliášem, aby byla zajištěna provázanost připravovaného záměru na přípravu Občanského zákoníku.


Ad 5)


JUDr. H. Frištenská přivítala a představila přítomné hosty z Ministerstva financí - Ing. H. Ondruškovou a JUDr. J. Niklase a poté předala slovo Mgr. P. Kalousové, která připomněla důvody pro tvorbu metodiky pro kontrolu nadací. Výbor se touto problematikou zabýval již na svých minulých jednáních. Dále Mgr. P. Kalousová informovala, že dne 19. 6. 2008 bude k této problematice organizován seminář pro příjemce podpory z NIF.
Ing. H. Ondrušková uvedla, že nástupnickou organizací FNM je Ministerstvo financí, které v oblasti kontroly postupuje standardní způsobem podle platných právních předpisů. Ujasnila současnou dělbu kompetencí v rámci MF, a také zdůraznila nezávislost finančních ředitelství, se kterými její odbor při kontrole nadací spolupracuje. Připustila, že kontroly finančních ředitelství jsou hlubší, než bývaly kontroly FNM, už proto, že jsou prováděny podle zákona o státní kontrole. Nikdy se však neodchylují od uzavřených smluv. Příslušné odbory MF spolupracují na zrevidování a mapování oblastí, které jsou a budou kontrolovány jak ze strany finančních ředitelství, tak MF. Dále uvedla, že nadace mající problémy s kontrolami, mohou jednat s MF, zejména s odborem 45, který je věcně k problematice NIF příslušný. Ve vystoupení JUDr. J. Niklas z Odboru realizace privatizace majetku státu uvedl, že jeho odbor uvažuje o zpracování dodatku č. 9 ke smlouvám o příspěvku z NIF, který by odstranil nejasnosti a nedostatky současných dodatků 2 a 5 a zabýval se také sankcemi za porušení smluvních podmínek. Ing. H. Ondrušková uvedla, že by doporučovala také zpracování úplného znění smlouvy ve smyslu tohoto nového dodatku. Oba zástupci MF vyjádřili ochotu na tomto záměru spolupracovat dále s Výborem, a to po semináři nadací 19. 6. 2008, který přinese nové poznatky k tématu.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace k problematice metodiky kontroly nadací a konání semináře s tímto tématem, které se bude konat dne 19. června 2008. Výbor děkuje zástupcům MF za ochotu k další spolupráci s Výborem a jeho zástupci na přípravě dodatku č. 9 ke smlouvám o příspěvku z NIF.


Ad 6)


JUDr. H. Frištenská informovala přítomné o jednáních s resorty na téma novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací NNO ze státního rozpočtu. Jednání byla celkem tři (7. března 2008, 24. dubna 2008 a 26. května 2008). Jednání byla velmi obtížná a nejednoznačná - je patrná trvalá rezistence rezortů ke změnám v nevyhovujícím harmonogramu poskytování státních dotací. Jako perspektivní se však jeví jejich poměrná ochota zabývat se víceletými přísliby financování vybraných strategických projektů. To by mohl být začátek potřebných a užitečných změn v této oblasti. Na základě těchto pracovních jednání byla zpracována novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací NNO a toto znění projednáno Radou vlády pro NNO, která je schválila ve smyslu vznesených připomínek a doporučila jejich předložení Vládě ČR.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o novelizaci Zásad vlády pro poskytování dotací NNO ze státního rozpočtu a žádá sekretariát o jejich rozeslání členům Výboru.


Ad 7)


Mgr. M. Šrámková informovala o odpovědi pana ministra MUDr. I. Langera na dopis MUDr. D. Stehlíkové ve věci znovupředložení novelizací zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, a zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách. Ministr MUDr. I. Langer odpověděl zamítavě s tím, že o novelizaci zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se Ministerstvo vnitra již v minulých letech neúspěšně pokoušelo a současné době nebude žádné novely tohoto zákona předkládat, a to zejména z důvodu připravovaného nového občanského zákoníku. Zákon č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách, ministr MUDr. I. Langer nepovažuje za problematický, a proto se jej taktéž nechystá novelizovat.

Závěr:
Výbor bere na vědomí odpověď MUDr. I. Langera, ministra vnitra, ve věci novelizace zákonů č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, a zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách. Vyjádřil odhodlání alespoň pokračovat ve snaze o novelu zákona o veřejných sbírkách. Výbor žádá sekretariát o zařazení problematiky zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách na další jednání Výboru a zároveň žádá na toto jednání pozvat PhDr. B. Šrámkovou z NROS a pracovnici Ministerstva vnitra, jež novelu příslušného zákona v roce 2007 připravovala.


Ad 8)


Mgr. P. Kalousová stručně představila základní principy daňové reformy 2010, jak je připravilo Ministerstvo financí. Fórum dárců se touto problematikou zabývá ze strany dárců i příjemců a jako hlavní problém vidí zrušení darovací a dědické daně a jejich zařazení do daně z příjmu.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o základních principech daňové reformy a žádá sekretariát, aby získal a na příští jednání pozval kontaktní osobu z Ministerstva financí.


Ad 9)


Mgr. P. Kalousová informovala Výbor o veřejné debatě k podobě nového zákona o loteriích. Tuto debatu iniciovalo Ministerstvo financí a mimo jiné také zřídilo webovou stránku www.hernizakon.cz. Fórum dárců zpracovalo základní materiál o odvodech z hazardu na veřenoprospěšné účely a o negativních celospolečenských vlivech hazardu, přičemž vycházeli ze svého návrhu zákona o loteriích, který připravovali před 2 lety. V tomto materiálu, jak uvedla Mgr. P. Kalousová, je navržena změna způsobu výpočtu odvodů, propojení s veřejným registrem NNO, transparentní rozdělování prostředků a ošetření střetu zájmů.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o stavu projednávání nového herního zákona.


Ad 10)


Mgr. M. Šrámková informovala přítomné o probíhajícím monitoringu legislativy.


Ad různé)

Po dohodě s přítomnými členy Výboru byly stanoveny termíny pro jednání Výboru do konce kalendářního roku 2008 a to: 28. srpna, 16. října, 10. listopadu, 4. prosince. Na příštím jednání Výboru bude předložen návrh plánu práce do konce roku 2008.


Příští schůze Výboru se bude konat dne 28. srpna 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X