Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2008 11:48

Zpráva o úspěšném čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu

V rámci Programu Iniciativy Společenství EQUAL (CIP EQUAL) se ČR daří úspěšně čerpat finanční prostředky z ESF. K 18. 6. bylo z ESF vyčerpáno (dle podaných žádostí o platbu příjemci dotace) 599,5 mil Kč, což je více jak 70 % celkové alokace ESF.

Tato skutečnost o pozitivním čerpání byla sdělena na 9. zasedání Monitorovacího výboru Programu Iniciativy Společenství EQUAL (MV CIP EQUAL), které se uskutečnilo 20. června 2008. Zasedání se zúčastnili i tři zástupci Evropské komise a zástupci externích evaluátorů, tedy hodnotitelů programu. Přítomní byli seznámeni s aktuální situací v rámci CIP EQUAL. Do programu EQUAL je celkově zapojeno 73 projektů. V současnosti u jednotlivých projektů vrcholí tzv. Akce 3, tedy šíření a prosazování vyvinutých sociálních inovací do relevantních politik a praxí trhu práce. Většina projektů se rovněž připravuje na technické a finanční ukončování projektových aktivit.

V rámci projektů EQUAL jsou podporovány takové aktivity, které vedou k odstraňování bariér existujících na trhu práce. Jedná se např. o zvyšování kvalifikace či rekvalifikace osob postižených restrukturalizací; podpora osob, které chtějí zahájit vlastní podnikání; snižování rozdílů v uplatnitelnosti žen a mužů na trhu práce; odstraňování bariér zejména pro zdravotně postižené osoby; podpora celoživotního učení cílových skupin. Členové MV CIP EQUAL schválili Roční implementační zprávu CIP EQUAL za rok 2007 a novou verzi Národní mainstreamingové strategie CIP EQUAL, která byla aktualizována zejména o postupy v rámci tzv. vertikálního mainstreamingu, tedy podpory přenosu vytvořených produktů na vyšší, zejména celonárodní úroveň. Dále členové MV CIP EQUAL vzali na vědomí plán technické asistence CIP EQUAL pro rok 2008.

Zástupci externího evaluátora představili průběžné výsledky ze třetí etapy průběžného hodnocení CIP EQUAL, které je zaměřeno na principy partnerství, společného rozhodování, inovativnosti, mainstreamingu a dále pak na dopady CIP EQUAL na území ČR. Přítomní byli dále informováni o činnosti dvou pracovních skupin, které společně působí pro Monitorovací výbory programů: OP RLZ, JPD3, CIP EQUAL a OP LZZ. Jedná se o Pracovní skupinu pro záležitosti romských komunit a Pracovní skupinu pro evaluace. Členové MV CIP EQUAL na jednání schválili Statut Pracovní skupiny pro evaluace.

V závěru jednání byli zúčastnění informování o aktuálním stavu implementace Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, v rámci kterého již došlo k vyhlášení prvních výzev, a to i v oblasti mezinárodní spolupráce.

Informace poskytl Jiří Sezemský, vedoucí oddělení styků s veřejností MPSV ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie