Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

11. 7. 2008 15:34

24. června 2008

Zápis ze schůze Výboru pro EU RVNNO ze dne 24. června 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina

Schůzi Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídil jeho předseda RNDr. M. Kundrata.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Kontrola úkolů
3) Informace o mechanismu Švýcarských fondů
4) Informace o vypořádání připomínek k prioritám CZ PRES
5) Diskuse o prioritách výboru pro EU
6) Různé


Ad 1) Zahájení a schválení programu

RNDr. M. Kundrata přivítal členy Výboru a hosty na dnešní schůzi.


Ad 2) Kontrola úkolů

RNDr. M. Kundrata poté provedl kontrolu plnění úkolů z minulé schůze Výboru.
PhDr. P. Francová uvedla, že zpracovala dvě z priorit Výboru, které byly projednány na poslední schůzi. Podala stručnou informaci o vypořádání připomínek nestátních neziskových organizací (dále jen "NNO") k Prioritním oblastem předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v prvním pololetí roku 2009 (dále jen "Prioritní oblasti"). Dále informovala, že náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. J. Vačkář stále ještě neodpověděl na dopis náměstka ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Z. Kalvacha, CSc., který se týkal kanceláře pro podporu neziskového sektoru ve strukturálních fondech Evropské unie (dále jen "EU"). PhDr. P. Francová také upozornila, že již byl schválen rozpočet mezinárodní konference Evropa angažovaných občanů, která se bude konat v rámci českého předsednictví Evropské unie.
Ke konferenci uvedl RNDr. M. Kundrata, že proběhlo jednání u paní ministryně. Vláda zařizuje všechny akce, konané v rámci předsednictví, najednou. Organizační záležitosti byl měl mít na starosti organizační výbor konference. V programu konference bude kladen důraz na dlouhodobé financování neziskového sektoru a na jeho diverzifikaci. Konference by se měla konat v květnu / červnu 2009. Možný je i dřívější termín, s ohledem na ostatní akce.
Ing. M. Vyšín doplnil informaci o rozpočtu konference. Na konferenci bylo vyhrazeno celkem 962 tis. Kč. Část z těchto prostředků však bude zahrnuta do celkového rozpočtu českého předsednictví, ze kterého se budou finanční prostředky čerpat ad hoc. Ing. M. Vyšín dále uvedl, že zhruba do poloviny července 2008 by mělo být dokončeno personální složení organizačního výboru konference a její program.
RNDr. M. Kundrata uvedl, že kromě organizačního výboru by měl existovat ještě obsahový výbor, který stanoví náplň konference. V tomto výboru by měli být i zahraniční partneři, alespoň korespondenčně. Konkrétní složení výboru dohodne RNDr. M. Kundrata s Mgr. P. Kalousovou z Fóra dárců.
Mgr. Y. Kreuzmannová doporučila stanovit termín a kapacitu konference co nejdříve. Náměstek ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Z. Kalvach, CSc. by měl svůj postup koordinovat s PhDr. J. Hendrichovou, náměstkyní místopředsedy vlády pro evropské záležitosti.

Závěry:
Dokončit personální složení organizačního a obsahového výboru konference Evropa angažovaných občanů .
Odpovědnost: RNDr. M. Kundrata
Termín: polovina července 2008
Dokončit program konference Evropa angažovaných občanů .
Odpovědnost: RNDr. M. Kundrata
Termín: polovina července 2008
Urgovat odpověď na dopis náměstka ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Z. Kalvacha, CSc. ohledně kanceláře pro podporu neziskového sektoru ve strukturálních fondech EU.
Odpovědnost: sekretariát RVNNO
Termín: polovina července 2008


Ad 3) Informace o mechanismu Švýcarských fondů

Ing. M. Vyšín uvedl, že oproti původní dohodě se dnešní schůze nezúčastnil nikdo z Centra pro zahraniční pomoc Ministerstva financí (dále jen "MF"), aby podal aktuální informaci o implementaci o Finanční pomoci Švýcarska. Ing. M. Vyšín proto tlumočil informace získané telefonicky. Centrum pro zahraniční pomoc MF připravuje se svými partnery na MF i vně materiál do porady vedení MF. Bude to jakýsi rámec pro další rozpracování. Poté budou dále jednat s budoucími zprostředkujícími subjekty (mohou to být Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zdravotnictví, krajské úřady apod.). MF předpokládá, že začátkem září 2008 bude uspořádána mezinárodní konference, na které bude program oficiálně vyhlášen. Potom se bude pravděpodobně konat další podobná konference např. v Moravskoslezském kraji.
PhDr. P. Francová navrhla požádat Centrum pro zahraniční pomoc MF o podrobnější informaci o blokovém grantu Finanční pomoci Švýcarska a rozeslat je poté členům výboru k informaci.

Závěr:
Požádat o aktuální informace o blokovém grantu Finanční pomoci Švýcarska a rozeslat je poté členům výboru k informaci.
Odpovědnost: sekretariát RVNNO
Termín: polovina července 2008


Ad 4) Informace o vypořádání připomínek k prioritám CZ PRES

Ing. M. Vyšín stručně informoval o připomínkování Prioritních oblastí neziskovými organizacemi. Vypořádání připomínek sedmi NNO zaštítil Glopolis, o.p.s., který připomínky zpracoval do souhrnného dokumentu. Vypořádání připomínek proběhlo konferenční formou na Úřadu vlády ve dnech 27. května 2008 a 18. června 2008.
Ing. P. Lebeda, ředitel Glopolis, o.p.s., informoval o procesu vypořádání připomínek podrobněji. Cílem celého procesu je podle něj zlepšení spolupráce NNO napříč různými sektory. Kladně hodnotil otevřenost a spolehlivost Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády. Komunikace s neziskovým sektorem v rámci přípravy předsednictví byla a je podle Ing. P. Lebedy lepší než v zahraničí. Prioritní oblasti jsou politickým dokumentem, který se bude dále zužovat a konkretizovat. U jednotlivých priorit proto nebylo možné jít do detailů. Priority byly neustále v pohybu a bylo proto komplikované je připomínkovat. Neziskovým organizacím vadí především silný důraz na ekonomické a bezpečnostní aspekty Prioritních oblastí. Menší roli hrají sociální věci, gender problematika, životní prostředí apod. Dalším nedostatkem Prioritních oblastí je, že mají různou míru konkrétnosti. České republice (dále jen "ČR") chybí v některých oblastech vize. Ing. P. Lebeda konstatoval, že jednotlivé resorty přistupují k dialogu s občanskou společností rozdílně.
Mgr. Y Kreuzmannová položila dotaz, jak se bude situace vyvíjet dál. Kritizovala, že se v Prioritních oblastech vůbec neobjevuje pojem kultura. Ing. P. Lebeda odpověděl, že další změny dokumentu závisí především na Úřadu vlády. Materiál musí být stručný a konzistentní. Co se týče kultury, doporučil Mgr. Y. Kreuzmannové zabývat se spíše tzv. sektorovými prioritami. Mgr. Y Kreuzmannová uvedla, že nepožaduje, aby byla kultura samostatnou prioritou. Stačila by pouhá zmínka o kultuře v Prioritních oblastech. Dokument je podle ní příliš ekonomicky orientovaný.
PhDr. K. Schwarz uvedl, že těch pojmů v dokumentu chybí víc. Bariéry z motta českého předsednictví Evropa bez bariér jsou chápány hlavně jako bariéry ekonomické. Bariér však samozřejmě existuje mnohem víc. PhDr. K. Schwarz upozornil, že měl k dispozici podobný dokument k francouzskému předsednictví. Byl zcela jinak koncipován.
H. Vlčková podpořila Mgr. Y. Kreuzmannovou a zdůraznila, že i kultura je ekonomické téma.
Mgr. Y. Kreuzmannová informovala, že své připomínky k Prioritním oblastem sepsala a předala Úřadu vlády. V dokumentu zahrnula kulturu do kreativity a inovací.
Ing. P. Lebeda doporučil zpracovat dokument (např. pro Ministerstvo průmyslu a obchodu) o vlivu kultury na ekonomiku.
PhDr. P. Francová uvedla, že připomínkování Prioritních oblastí neziskovým sektorem je kvalitním příkladem dobré praxe. Položila dotaz, zda a jak bude proces pokračovat po skončení českého předsednictví v EU. Ing. P. Lebeda odpověděl, že je to především otázka kapacit, kterých je zatím málo. Podle Ing. M. Mory, náměstka místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, začne ČR po skončení předsednictví připravovat svou strategii v EU. Debata s občanskou společností by proto mohla pokračovat.
RNDr. M. Kundrata na závěr tohoto bodu poděkoval Glopolis, o.p.s. a všem NNO, které se na připomínkování Prioritních oblastí podílely.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informaci o procesu vypořádání připomínek neziskového sektoru k Prioritním oblastem.


Ad 5) Diskuse o prioritách Výboru

RNDr. M. Kundrata shrnul dosud navržené priority Výboru. Zmínil se především o věcném záměru zákona o neziskových organizacích a veřejné prospěšnosti. V jeho návrhu je kladen důraz především na transparentnost a kontrolu. PhDr. P. Francová dodala, že důraz je kladen i na rovnost, z čehož plyne i rovnost v přístupu k financování. Podrobnější informace o věcném záměru budou zveřejněny později. Mělo by se však jednat o revoluční změnu.
PhDr. K. Ptáčková uvedla, že informace by naopak měly být zveřejněny co nejdříve. Neziskové organizace o pracích na zákonu už vědí a mohly by se tak šířit různé fámy. PhDr. K. Schwarz dodal, že Centrum pro komunitní práci, Asociace NNO v ČR a Fórum dárců mají zpracovaný projekt na informační kampaň. Ve spolupráci s veřejností by tak měl vzniknout konsensus, nebo alespoň diskuse. Přesvědčovali o tom předsedkyni Rady vlády pro NNO MUDr. D. Stehlíkovou.
Mgr. Y. Kreuzmannová zdůraznila, že pro oblast kultury je připravovaný zákon zásadní věcí.
Mgr. O. Marek uvedl, že Ministerstvo vnitra zpracovalo metodiku zapojování veřejnosti do legislativního procesu. Centrum pro komunitní práci navrhlo vyzkoušet jí na návrhu zákona o neziskových organizacích a veřejné prospěšnosti. V současné době se o tom jedná.
PhDr. K. Ptáčková upozornila, že musí být provedena RIA.
PhDr. P. Francová prezentovala návrhy dvou priorit Výboru, které zpracovala: Podpora využívání strukturálních fondů pro nastartování dlouhodobě udržitelných procesů, které by mohly pokračovat i po skončení financování z EU zejména prostřednictvím sdílení dobré praxe (dále jen "Priorita 1") a Diskuze k vybraným oborovým tématům relevantním pro NNO, o nichž se jedná na úrovni EU (dále jen "Priorita 2"). Uvedla, že navržené priority podporuje i Ing. Z. Drhová, Ph.D.
Následovala diskuse k Prioritě 1.
H. Vlčková s ní vyslovila souhlas.
Mgr. A. Purschová upozornila, že v Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost je prioritní osa Mezinárodní spolupráce, která je zaměřena právě na sdílení dobré praxe se zahraničím.
PhDr. P. Francová uvedla, že Priorita 1 je především o tom, jak najít způsob, jak pokračovat v kvalitním projektu i poté, co skončí jeho podpora ze strukturálních fondů. K možnosti využít na to technickou pomoc byla skeptická.
H. Vlčková upozornila, že zástupci Evropské komise na monitorovacích výborech opakovaně zdůrazňují, že ČR nevyužívá dostatečně technickou pomoc. Technická pomoc je určena pro příjemce a ne pro řídící orgány. Navrhla zpracovat materiál, který by popsal, na co všechno lze použít technickou pomoc a na co byla skutečně použita. S tímto návrhem souhlasil i Bc. L. Krajdl.
PhDr. P. Francová doporučila zkusit to nejprve vyřešit prostřednictvím kanceláře pro podporu neziskového sektoru ve strukturálních fondech EU. Pokud se to nepodaří, bude se to muset zkoušet v rámci jednotlivých operačních programů. Bude také prověřeno, zda může být Úřad vlády příjemcem pomoci z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. PhDr. P. Francová dále navrhla zjistit, proč se schůzí Výboru pro EU nezúčastňuje stálý host Mgr. Z. Nerandžič z Ministerstva pro místní rozvoj. Doporučila zvát na schůze i další zástupce tohoto resortu. Měla by být nastavena funkční komunikace s Ministerstvem pro místní rozvoj.
Následovala diskuse k Prioritě 2.
RNDr. M. Kundrata navrhl vyzkoušet tuto prioritu nejprve na jednom tématu. PhDr. K. Schwarz navrhl nejprve informovat o směrnici o veřejných službách.
RNDr. M. Kundrata dodal, že ostatní priority, navržené na minulé schůzi Výboru, zůstanou stejné.

Závěry:
Zjistit, zda může být Úřad vlády příjemcem pomoci z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Odpovědnost: PhDr. P. Francová, sekretariát RVNNO
Termín: červenec 2008
Spolek oborové konference NNO působících v sociální a zdravotně sociální oblasti projedná možnost zahájení diskuse k směrnici o veřejných službách.
Odpovědnost: PhDr. K. Schwarz
Termín: červenec 2008
Zajistit účast zástupců Ministerstva pro místní rozvoj na schůzích Výboru.
Odpovědnost: sekretariát RVNNO
Termín: průběžně


Ad 6) Různé

Bc. L. Krajdl upozornil, že přípravný výbor pro mezinárodní konferenci Evropa angažovaných občanů by se měl sejít co nejdříve.
Na dotaz PhDr. P. Francové, zde se ještě uskuteční setkání zástupců NNO v monitorovacích výborech, odpověděl Mgr. O. Marek, že k tomu dojde pravděpodobně v polovině září 2008.
PhDr. P. Francová uvedla, že NNO nemohou žádat o pomoc z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost v rámci implementace Smart Administration.
RNDr. M. Kundrata informoval, že Ing. Z. Drhová, Ph.D. už nechce zastupovat Radu vlády pro NNO v Monitorovacím výboru Finančních mechanismů EHP / Norsko. Místo sebe navrhla RNDr. M. Kundratu.

Závěry:
Navrhnout změnu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost tak, aby NNO mohly být zapojeny do implementace Smart Administration.
Odpovědnost: PhDr. P. Francová
Termín: příští schůze Výboru
Členové Výboru jednomyslně schválili RNDr. M. Kundratu jako zástupce Rady vlády pro NNO v Monitorovacím výboru Finančních mechanismů EHP / Norsko a pověřili sekretariát Rady vlády pro NNO, aby zajistil jeho jmenování.
Odpovědnost: sekretariát RVNNO
Termín: polovina července 2008


RNDr. M. Kundrata, v.r.
předseda Výboru


V Praze, dne 2. července 2008
Zpracoval: sekretariát RVNNO

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty