Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 7. 2008 8:00

Výběr z programu a výsledky schůze vlády 23. července

Členové kabinetu premiéra M. Topolánka ve středu 23. července projednali celou řadu návrhů zákonů. Přinášíme informace o novele trestního řádu, která v případě schválení otevře cestu k dohodě o vině a trestu. Vláda rovněž projednala zprávu o dokončení vyjednávání s Evropskou komisí o Operačních programech a seznámila se s obsahovou náplní živností v souvislosti se změnou živnostenského zákona. Vláda odsouhlasila odškodnění obětí okupace v roce 1968.


Dohoda o vině a trestu: Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád)  

Zásadní navrhovanou změnou je možnost státního zástupce sjednat s obviněným v rámci přípravného řízení u trestných činů, na které zákon stanoví trest odnětí svobody, jehož horní hranice nepřevyšuje pět let, dohodu o vině a trestu, kterou následně schválí soud. Tato úprava umožňuje zjednodušený postup v případech, kdy obviněný prohlásí, že se cítí být vinen skutkem, pro který je stíhán, a sjedná za účasti obhájce se státním zástupcem dohodu ohledně trestu, příp. ochranného opatření, a ohledně rozsahu a způsobu náhrady škody. Soud není návrhem na schválení dohody o vině a trestu zcela vázán, může jej odmítnout ze závažných procesních důvodů nebo může dohodu neschválit z důvodu její zřejmé nepřiměřenosti (právní kvalifikace, trest) nebo nesprávnosti (náhrada škody) a vrátit věc usnesením do přípravného řízení; v dalším řízení se ke sjednané dohodě, včetně prohlášení viny obviněným, nepřihlíží. V případě, že soud dohodu o vině a trestu rozsudkem schválí, uvede v něm výrok o schválení dohody o vině a trestu, a dále výrok o vině, trestu, případně ochranném opatření, a náhradě škody v souladu s dohodou. Obviněný se sjednáním dohody vzdává práva na projednání věci v hlavním líčení a práva napadnout rozsudek odvoláním. 

Zákon by podle očekávání mohl být využíván v nejvyšší míře v případech trestných činů v dopravě a u méně závažných trestných činů proti majetku (drobné krádeže, zpronevěry, podvody). Podle informací ministerstva se již dnes u těchto činů doznávají pachatelé v 85% případů a "bude pro ně tedy nepochybně výhodné svou vinu před soudem prohlásit a moci si navrhnout trest, popřípadě způsob vypořádání náhrady škody. Na druhé straně však může pachatel zvažovat tu nevýhodu oproti narovnání a podmíněnému zastavení trestního stíhání, že bude mít u dohody schválené soudem formou rozsudku vždy záznam v Rejstříku trestů. Návrh zákona byl SCHVÁLEN..


Zpráva o dokončení vyjednávání s Evropskou komisí o operačních programech 2007-2013

Na základě schváleného materiálu Plán nelegislativních úkolů vlády na 1. pololetí 2008 a Přehled námětů pro Plán nelegislativních úkolů vlády na 2. pololetí 2008 usnesením vlády č. 1433 ze dne 19. prosince 2007 je předkládána Zpráva o dokončení vyjednávání s Evropskou komisí o operačních programech na 2007-2013. Česká republika předložila Evropské komisi (EK) ke schválení 8 tematických operačních programů, 7 regionálních operačních programů, 2 programy pro Prahu a 7 operačních programů evropské územní spolupráce, které byly doplněny o 2 tzv. síťové programy určené pro všechny státy Evropské unie – ESPON 2013 a INTERACT II. Z těchto 24 operačních programů a 2 síťových programů byly ze strany Evropské komise schváleny všechny operační programy s výjimkou operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, který je v gesci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Jediným neschváleným operačním programem (OP) tedy zůstává OP Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), jehož schválení EK je prozatím plánováno na podzim 2008. 

Dne 16. 7. se sešel ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška s evropskou komisařkou pro regionální politiku Danutou Hübner. Výsledkem jednání v Bruselu je prohlášení ministra Lišky o ukončení technických jednání o operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace. Tento operační program přinese do oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu 2,4 miliardy EUR. Program ještě v současné době čeká procedura oficiálního schválení ze strany EK. 
Nařízení vlády o obsahových náplních jednotlivých živností
Od 1. července vstoupil v platnost nový živnostenský zákon, který umožňuje živnostníkům snazší podnikání.  Ti se mohou například moci prokazovat oprávnění k provozování více živností jediným dokladem. K dalším změnám patří nové zavedení jediné volné živnosti s 80 obory s tím, že podnikatel pouze oznámí obor činnosti, který bude v rámci této živnosti vykonávat. Zákon také umožní těm, kteří nemají potřebné vzdělání v oboru, začít bez problémů podnikat, pokud doloží šestiletou praxi. Zájemce o zahájení vlastní podnikatelské činnosti tak nebude potřebovat další rekvalifikaci a žádné další vzdělání - pouze praxi v oboru, ve kterém má v úmyslu podnikat. Novela také ruší povinnou praxi. 

Nařízení vlády souvisí právě se zavedením jediné volné živnosti s 80 obory. Zákon č. 130/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, s účinností od 1. července 2008 změnil zařazení jednotlivých živností do režimu živností řemeslných, vázaných a koncesovaných. Touto novelou byla zavedena jedna živnost volná a stanoveny jednotlivé činnosti této živnosti. Došlo ke sloučení velkého počtu živností a přeřazení řady živností regulovaných do režimu živnosti volné. Vzhledem k těmto úpravám se citovanou novelou živnostenského zákona změnil rozsah stávajících živnostenských oprávnění k jednotlivým živnostem ve smyslu jejich rozšíření. 

Nové úpravě v živnostenském zákoně, kterou bylo zrušeno 11 a omezeno 12 dosud ukládaných informačních povinností a která bude znamenat úsporu podnikatelů ve výši 479 mil. Kč ročně
(to představuje 36,7 % plánovaného snížení administrativní zátěže podnikatelů způsobené právními předpisy v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu), je proto nezbytné přizpůsobit obsahové náplně jednotlivých živností, dosud upravené prováděcím předpisem, jímž je nařízení vlády č. 469/2000 Sb., kterým se stanoví obsahové náplně jednotlivých živností, ve znění pozdějších předpisů. Návrh zákona byl SCHVÁLEN. S obsahovou náplní živností se můžete seznámit otevřením níže připojené přílohy.


Návrhy opatření řešení diváckého násilí
Ministr vnitra I. Langer vládě předloží zprávu o aktuálním stavu a návrzích řešení problematiky diváckého násilí v Čechách. Zpráva mimo jiné uvádí, že  Ministerstvo vnitra ČR se domnívá, že "v případě ČR existuje dostatek legislativních i jiných nástrojů, kterými lze postihnout případy diváckého násilí. Tyto nástroje však často nejsou využívány. Možnosti trestního stíhání a přestupkového řízení s pachateli incidentů spojených se sportovními utkáními jsou dostatečné. Český trestní zákon obsahuje nemalé množství skutkových podstat, které lze jednáním ohrožujícím bezpečnost nebo jinak závadným jednáním na stadionu naplnit. Jednání, která pořadatel považuje za nebezpečná, a nelze je posoudit jako trestný čin nebo přestupek, může řešit pořadatelská služba v rámci svých oprávnění tím, že napříště vstup provinivšího se diváka na stadion neumožní. " Cílem Ministerstva vnitra je dosáhnout stavu, kdy pořadatel utkání bude plně odpovědný za oblast bezpečnosti. Trvající spolupráci Policie ČR s pořadatelskou službou do budoucnosti zpráva nevylučuje. 

Ministerstvo vnitra chce za účelem snížení případů diváckého násilí a pro minimalizaci rizik pro rodiny s dětmi a nekonfliktní sportovní fanoušky klást důraz na podporu inovativních projektů prevence diváckého násilí. Současně doporučuje klást větší důraz na efektivnější využívání legislativních a jiných nástrojů v minimalizaci diváckého násilí. Součástí zprávy je návrh na analýzu potřeby vytvoření nové sankce do systému trestů v trestním zákoně, jehož předmětem by byl zákaz vstupu na fotbalová utkání. Na změnách vedoucích k ochraně nekonfliktních sportovních fanoušků by měl spolupracovat Českomoravský fotbalový svaz a jednotlivé fotbalové kluby společně s Ministerstvem vnitra ČR, Policií ČR, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a Svazem měst a obcí. Návrh byl SCHVÁLEN.
Zpráva o provozu protikorupční linky
Pilotní provoz protikorupční linky 199 byl zahájen 19.9. 2007 za účasti premiéra M. Topolánka a ministra vnitra I. Langera. Občané České republiky tak získali možnost snadnějšího přístupu k bezplatnému právnímu poradenství v případech, kdy se stanou svědky korupčního jednání. Boj proti korupci je jednou z priorit vlády, jedním z bodů Strategie vlády v boji proti korupci je zřízení speciální centrální protikorupční linky, která bude přijímat stížnosti a podezření veřejnosti, týkající se veřejné správy. Tento bod byl splněn, linka 199 je provozována nevládní neziskovou organizací, která má několikaletou praxi v poskytování právní pomoci občanům zasaženým korupcí. Prostřednictvím linky 199 získávají občané, kteří se setkají s korupcí, bezplatnou právní pomoc a kvalifikované poradenství. Zpráva je zpracována na základě Závěrečné zprávy o provozu protikorupční linky 199 (za období od 19. září 2007 do 29. února 2008), kterou za společnost Transparency International – Česká republika, o. p. s., zpracoval pro Ministerstvo vnitra ředitel organizace David Ondráčka, M. A. 
Protikorupční linka je jedním z opatření, které Ministerstvo vnitra ČR připravilo na základě Strategie vlády v boji proti korupci na období let 2007 až 2011. Vláda tento program přijala svým usnesením č. 1199 ze dne 25. října 2006. Návrh byl SCHVÁLEN.

Vláda odsouhlasila odškodnění obětí 68. roku 

Kabinet premiéra M. Topolánka na své schůzi 23. 7. podpořil senátní návrh na vydání zákona na odškodnění obětí okupace Československa v roce 1968. Materiál byl předložen jako dodatkový bod. S obsahem schváleného materiálu se můžete seznámit otevřením této zprávy.

Za závazné se považují informace, které po ukončení jednání vlády zprostředkují jednotliví členové vlády ČR nebo tisková mluvčí vlády ČR J. Bartošová. Bližší informace k jednotlivým návrhům zákonů či zprávám poskytují jednotlivá ministerstva. 
Důležité odkazy: 

Program jednání vlády ČR dne 23. července 2008
Sekce tiskových zpráv - po ukončení tiskové konference nabídneme kompletní přehled výsledků jednání vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie