Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 7. 2008 9:22

Premiér již navštívil jedenáct rezortů, další zhodnotí v srpnu

Předseda vlády Mirek Topolánek od 10. července uskutečnil již jedenáct cest po jednotlivých rezortech. Zbývající ministry navštíví premiér koncem srpna. Zatím je s prací členů vlády vcelku spokojený a nechystá se žádného z ministrů odvolat.

„Udělal jsem si určitou revizi v poločase vládnutí. Zjišťuji, jakým způsobem je plněno Programové prohlášení. Moje spokojenost je částečná. Musím říct, že celá řada ministerstev řeší problémy nad rámec Programového prohlášení, které vyplývají z běžné agendy. Většina z nich se vypořádává i s těmi horizontálními úkoly dobře,“ říká Mirek Topolánek.

Premiér si vyhodnocení celé vlády udělá až po návštěvě všech rezortů. „Nemám teď pocit, že by to bylo na odvolání kteréhokoliv z ministrů,“ dodává předseda vlády. Podle něj je spokojen s tím, že během návštěv mohl potkat i lidi, kteří dnes spolupracují s ministrem, a to nejen náměstky, ale i ředitele organizací, které ministerstvo řídí, ředitele odborů nebo vrchní ředitele.

Dosud navštívil a hodnotil práci ministrů průmyslu, vnitra, školství, práce, dopravy, financí, vicepremiéra pro evropské záležitosti, ministra zahraničí, zemědělství, pro místní rozvoj a ministra životního prostředí. Koncem srpna by premiér měl navštívit ještě ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví, kultury a ministryni pro lidská práva.

Předsedu vlády zajímá kromě plnění Programového prohlášení také plnění horizontálních úkolů typu snižování počtu zaměstnanců, řešení nadbytečného majetku, nebonitních aktiv nebo aktiv nefinančního charakteru, což jsou budovy, pozemky, přebytečné agendy, příspěvkové nebo přímo řízené organizace. To všechno, co podle premiéra patří k vládě, která chce nejenom reformovat základní systém jako je daňový a penzijní a zdravotní, ale chce také zeštíhlit státní správu jako takovou.

Podrobné informace o uskutečněných návštěvách i se zvukovými záznamy tiskových konferencí, přepisy a fotografiemi jsou ke stažení na webovém portálu vlády www.vlada.cz.

Jana Bartošová, tisková mluvčí vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie