Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 8. 2008 11:59

Předseda vlády Mirek Topolánek, vicepremiér Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček míří na místo vlakové nehody ve Studénce na Novojičínsku

Premiér a ministři se seznámí se s okolnostmi tragické události a budou řešit konkrétní zajištění pomoci od vlády. Zpráva obsahuje informace Ministerstva dopravy a Českých drah. Pomoc při záchranných pracích nabídla rovněž polská vláda.

Tragická vlaková nehoda - ilustrační fotoDnešní železniční neštěstí ve Studénce na Novojičínsku si podle dosavadních informací vyžádalo šest obětí na životech a 41 zraněných. Mezi oběťmi je pět žen a jeden muž. K tragické nehodě došlo okolo 10:30. Podle informací ČTK vlak EuroCity Comenius jedoucí z Krakova do Prahy v 10:30 narazil ve Studénce do spadlé části mostní konstrukce. Podle Drážní inspekce jel vlak v době neštěstí rychlostí okolo 140 kilometrů za hodinu. Vykolejila lokomotiva a šest osobních vagonů. Šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra podle ČTK potvrdil, že záchranáři již vyprostili všechny cestující, kteří nehodu přežili.  


České dráhy: Vyjádření k tragické události a upřesnění informací o náhradní dopravě

"České dráhy cítí hlubokou lítost nad touto tragickou událostí. Na místo míří náměstek GŘ pro osobní dopravu Petr Moravec, situaci aktivně sleduje předseda představenstva a generální ředitel Petr Žaluda, který je momentálně v zahraničí. 

Trať Ostrava - Přerov je uzavřena. Mezinárodní vlaky na Slovensko pojedou odklonem přes Horní Lideč, mezinárodní vlaky do Polska odkláníme přes Valašské Meziříčí, vnitrostátní vlaky do Ostravy budou v úseku Ostrava – Hranice a zpět vedeny náhradní autobusovou dopravou. Cestující však musí počítat se zpožděním.
České dráhy nasadily maximální počet lidských a dalších zdrojů na řešení této mimořádné situace. "


Ministerstvo dopravy: Ministr dopravy je hluboce zasažen touto událostí

Ministr dopravy Aleš Řebícek na místo neštěstí okamžitě vyslal náměstka Českých drah pro osobní dopravu Petra Moravce a generalního ředitele SŽDC Jana Komárka, uvedl  Jakub Ptačinský z tiskového oddělení Ministerstva dopravy ČR s tím, že tragická událost ministra A. Řebíčka hluboce zasáhla. "Okamžitě přerušil veškerá jednání a aktivně se zapojil do řešení této situace," potvrdil Ptačinský. 
Jakub Ptačinský v odpovědi na dotaz, kdo spravuje inkriminovanou oblast poznamenal, že Silnice II/464 u města Studénka, na které dnes došlo k tragické nehodě po pádu mostu na projíždějící vlak, není ve správě organizací spadajících pod ministerstvo dopravy. "Správu této komunikace II. třídy provádí Moravskoslezský kraj," upřesnil J. Ptačinský. "Ministerstvo dopravy i přesto samozřejmě v této věci provádí veškeré potřebné kroky v součinnosti se všemi orgány státní správy a samosprávy," dodal J. Ptačinský.
Pomoc nabídla polská vláda


Okamžitou pomoc při záchranných pracích nabídla České republice polská vláda. V televizi TVN24 to řekla ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová. "Zjišťujeme, jak můžeme pomoci, připraveny jsou vrtulníky, které mohou okamžitě vystartovat z Varšavy, na přijetí pacientů se připravily nemocnice v příhraničních regionech, z Polska mohou vyjet sanitky či záchranáři," citovala ministryni ČTK. Do Studénky letí také polský premiér Donald Tusk, který se zde setká s premiérem M. Topolánekem.  "Oba premiéři ihned po obdržení informace o tragédii rozhodli, že budou koordinovat záchranné práce," sdělila podle ČTK kancelář polského premiéra. S Tuskem jede na místo také ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová, která vyzvala obyvatele, aby darovali krev pro raněné.


O dalších postupech vlády v souvislosti s vlakovou nehodou budeme na našich stránkách dále informovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie