Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 8. 2008 15:29

Prohlášení předsedy vlády M. Topolánka k vlakovému neštěstí na Novojičínsku

"Teď je důležité pomoci všem postiženým. Až poté bude čas na důkladné prošetření celé události, nalezení viníka a případné odškodnění. Je ale jasné, že žádná finanční náhrada nezmírní bolest a smutek všech, kterých se událost dotkla," uvedl mimo jiné premiér M. Topolánek v prohlášení. V rozhovoru pro zpravodajskou stanici ČT24 premiér ocenil práci záchranných týmů.

Prohlášení předsedy vlády České republiky k tragické železniční nehodě ve Studénce na Novojičínsku
"S lítostí jsem přijal zprávu o tragickém vlakovém neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, které je nejtragičtější železniční nehodou za posledních deset let. Ihned jsem se proto na místo vydal stejně jako vicepremiér Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček. V tuto chvíli vláda společně s Moravskoslezským krajem koordinuje pomoc všem postiženým. 

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo zastavit plánované operace ve státních nemocnicích na Moravě. Je tak zajištěna kapacita pro urgentní lékařskou pomoc zraněným cestujícím. Všem cestujícím i příbuzným zraněných pomáhají na místě i na pražském hlavním nádraží psychologové, speciálně vyškolení pracovníci Hasičského záchranného sboru, policie i zaměstnanci drah, aby informovali o neštěstí a co mají lidé dělat dál. 

Ministerstvo dopravy a České dráhy nyní také zajišťují dopravu ostatních cestujících z vlaku, který mířil z Krakova do Prahy. 

Krátce jsem také telefonicky hovořil s polským premiérem Donaldem Tuskem. Svého polského kolegu jsem informoval o stavu záchranných prací a o situaci na místě. Nad celým neštěstím vyjádřil hlubokou lítost. I nadále budu v kontaktu s představiteli Moravskoslezského kraje, kteří mě budou o dalším vývoji situace průběžně informovat. 

Teď je důležité pomoci všem postiženým. Až poté bude čas na důkladné prošetření celé události, nalezení viníka a případné odškodnění. Je ale jasné, že žádná finanční náhrada nezmírní bolest a smutek všech, kterých se událost dotkla. "

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR
Předseda vlády ocenil práci všech, kdo se podíleli na záchranných akcích v průběhu celého dne. "Záchranáři fungují perfektně," zdůraznil premiér a vyjádřil jim poděkování. V rozhovoru (zvukový záznam nabízí níže připojená příloha) premiér mimo jiné uvedl, že vláda se bude dnešní tragickou nehodou a jejími následky zabývat 20. srpna.
Související zprávy: 

Předseda vlády Mirek Topolánek, vicepremiér Jiří Čunek a ministr dopravy Aleš Řebíček míří na místo vlakové nehody ve Studénce na Novojičínsku
V souvislosti s neštěstím byly spuštěny krizové linky, Ministerstvo vnitra ČR na místě poskytuje psychologickou pomoc

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie