Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 8. 2008 15:04

Výsledky mimořádného zasedání Rady GAERC, kterého se zúčastnil ministr zahraničí K. Schwarzenberg

Vládní portál přináší znění závěrů jednání Rady pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy. Mimořádné jednání GAERC se konalo ve středu 13. srpna 2008. Tématem byla situace v Gruzii.


Rada přijala následující závěry: 


1.Gruzinská a EU vlajka_ilustrace Rada připomíná, že Unie vyjádřila své hluboké znepokojení s posledním vývojem v Gruzii a otevřeným konfliktem, který vypukl mezi Ruskem a Gruzií. Takovéto vojenské operace nejsou řešením. Tato válka si vyžádala velké ztráty na životech, způsobila lidem utrpení, zavinila značné materiální škody a ještě zvýšila počet vysídlenců a uprchlíků. 

   Mírové a trvalé řešení konfliktů v Gruzii musí být založeno na plném dodržování principů nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti uznávaných mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. 

2. V tomto kontextu je absolutně naléhavé zastavit utrpení a ukončit boje. Rada v tomto ohledu vítá dohodu podepsanou včera stranami na základě zprostředkovatelského úsilí vyvinutého Unií.

Strany se podepsaly pod následující principy: 

(1) nepoužívat sílu;
 
(2) definitivně ukončit nepřátelství; 
(3) umožnit přístup pro humanitární pomoc; 
(4) gruzínské vojenské síly se musí stáhnout na své obvyklé stanoviště;
 
(5) ruské vojenské síly se musí stáhnout na linie, na kterých byly před vypuknutím nepřátelských akcí. Než bude zřízen mezinárodní mechanismus, přijmou ruské mírové síly dodatečná bezpečnostní opatření; 
(6) zahájení mezinárodních jednání o podmínkách bezpečnosti a stability v Abcházii a Jižní Osetii. 
Rada nabádá strany, aby dodržovaly všechny tyto závazky, počínaje zastavením palby, a zajistily jejich skutečné a bezelstné naplnění jak v terénu, tak i v dotčených pásmech. Je vhodné rychle zřídit mezinárodní mechanismus. 

3. Rada podtrhává závazek Unie aktivně přispět k účinnému naplnění těchto principů. Tyto budou co možná nejrychleji přejaty i do rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Základem je urychleně posílit prostředky OBSE pro pozorování na místě. Unie bude v OBSE v tomto smyslu jednat. Rada naléhavě prosí strany, aby nebránily činnosti pozorovatelů.
Rada je také toho názoru, že Evropská unie musí být připravena se zapojit a to i v terénu s cílem podpořit veškeré snahy OSN a OBSE dosáhnout mírového a trvalého řešení konfliktů v Gruzii. Vyzývá SG/HR, aby ve spolupráci s Komisí připravil k této záležitosti návrhy pro neformální schůzku, která se bude konat v Avignonu 5. - 6. září tohoto roku. 

4.
Rada zdůrazňuje nutnost humanitární pomoci a vůli Unie poskytnout obyvatelstvu nezbytnou pomoc. Zahájení prvních akcí již bylo dojednáno jak Komisí, tak členskými státy. Rada vyzývá Komisi ve spolupráci s předsednictvím, aby i nadále zajišťovala koordinaci evropské pomoci a dohlížela na to, aby se vzájemně doplňovala s cílem zvýšit její účinnost a příhodnost. 

Je zásadní, aby se všechny strany zavázaly dodržovat mezinárodní humanitární právo a umožnily, aby se bez zábran dostala humanitární pomoc k veškerému postiženému obyvatelstvu bez jakékoliv diskriminace. 

Dále, s ohledem na destrukce, které konflikt způsobil, Rada podtrhuje nutnost již nyní zjistit potřeby rekonstrukce a připravit se na nutné významné přispění ze strany Unie; vyzývá Komisi, aby jí k této věci podala zprávu do příštího zasedání Rady." 


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie