Tiskové zprávy

3. 9. 2008 15:12

3. 9.: Vláda schválila celoroční zákaz jízdy kamionů, premiér ale bude ještě jednat s autodopravci

Vláda na svém dnešním zasedání schválila návrh ministrů dopravy Aleše Řebíčka a životního prostředí Martina Bursíka na celoroční omezení víkendových jízd kamionů. Omezení by se mělo vztahovat na vozidla nad 7,5 tuny, a to v pátek od 15 do 18 hodin a v neděli od půlnoci do 22 hodin. Ministři také pověřili premiéra k dalšímu jednání se zástupci autodopravců.

"Cesta k dohodě vlády nad víkendovým omezením jízdy kamionů trvala patnáct měsíců. Je to splnění jednoho z klíčových bodů vládního programu. Lidé si budou moci alespoň o víkendu odpočinout od hluku a znečištěného ovzduší. Zákaz přinese plynulejší víkendovou dopravu a snížení počtu dopravních nehod," řekl na tiskové konferenci místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. 

Zákaz jízdy kamionů je výsledek více než ročního jednání mezi ministerstvy dopravy, životního prostředí. Vláda nyní pověřila ministra dopravy, aby vypracoval konečný návrh a pověřila předsedu vlády Mirka Topolánka k dalšímu jednání se Sdružením automobilových dopravců ČESMAD Bohemia. "My jsme při posledním setkání s dopravci řešili ceny nafty, úlevy na spotřební dani, z toho vzešla i možnost množstevní slevy. Těch témat na řešení je ještě dost," dodal ministr dopravy Aleš Řebíček. 

Členové vlády dnes také schválili změny silničního zákona a trestního řádu, podle kterých by obecní policie mohla i nadále měřit rychlost. "Je to vrácení pravomoci městské policii, tak jak jim byly vzaty při schvalovaná zákona ve sněmovně," řekl vicepremiér a ministr Jiří Čunek. 

Vláda dnes také odložila projednávání novely zákona o ozbrojených silách, novelu zákona o výkonu trestu odnětí svobody nebo kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu k výstavbě Justičního areálu v Brně. Ministři naopak vzali na vědomí závěr NKÚ ohledně investičních akcí Vězeňské služby nebo stanovisko ministerstva školství ke kontrolní akci "Finanční prostředky poskytnuté veřejným vysokým školám s uměleckým zaměřením".

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie