Aktuálně

4. 9. 2008 14:55

Prohlášení k neúčasti předsedy vlády Mirka Topolánka v nedělním pořadu TV Prima

Vládní portál přináší znění tiskového prohlášení premiéra M. Topolánka.

Text tiskového prohlášení předsedy vlády ČR


V neděli 7. 9. 2008 jsem měl být hostem pořadu Partie na TV Prima. Stanoveným tématem bylo hodnocení činnosti vlády dva roky po volbách. Původně dohodnutý formát – moderátor versus politik – se nakonec Prima rozhodla změnit na souboj před krajskými volbami. Proto jsem se, po dohodě s TV Prima, rozhodl, že se tohoto pořadu nezúčastním. Považuji ale za užitečné své rozhodnutí zdůvodnit: 

V první řadě kategoricky odmítám směšovat témata, jimiž se zabývá vláda, s tématy regionálních voleb. Na rozdíl od opozice ctím jasné rozdělení moci ve státě dané Ústavou. Pokud někdo chce občanům nalhávat, že z regionální pozice ovlivní záležitosti, které jsou v kompetenci vlády a parlamentu, pak se jako premiér odmítám na tomto podvodu spolupodílet. Odmítám takto nekorektně zasahovat do krajských voleb. Odmítám obětovat věcnou komunikaci vládní činnosti regionální volební kampani, která s ní nijak nesouvisí.

Jsem toho názoru, že pokud jde o regionální volby, mají dostat šanci politici, kteří v nich kandidují a kteří jsou jinak ve stínu celostátní politiky. Primárně jsem zodpovědný za vládu a za komunikaci výsledků její práce směrem k veřejnosti. K tomu využívám všechny prostředky, které jsou k dispozici. Předvolební souboje, ve které se změnily televizní debaty, jimi nejsou. V poslední době jsem vystaven stupňujícímu se tlaku vystupovat v těchto pořadech bez pravidel, bez slušnosti a bez argumentů. To však odmítám a jasně jsem to deklaroval. Jsem ochoten kdykoli skládat účty z vládnutí a vysvětlovat vládní politiku. Nejsem ochoten zvyšovat sledovanost televizí a účastnit se debat, v nichž vítězí lži, demagogie, drzost a schopnost urážet a napadat soupeře. V těchto disciplínách nemohu se svými protivníky nikdy vyhrát.

Jednoznačně preferuji ve světě obvyklý styl soubojů jeden na jednoho, kdy je politik vystaven tvrdé, avšak korektní konfrontaci s moderátorem. Takové souboje totiž občanům dají daleko více skutečných informací, nikoli pouze negativních emocí. To je typ pořadu, ve kterém jsem kdykoli ochoten vystupovat, stejně jako vystupuji v rozhlase, či poskytuji novinová interview.

Mirek Topolánek, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie