Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 9. 2008 9:17

Krajané v Chorvatsku převzali z rukou premiéra pamětní medaile Karla Kramáře

Poslankyně Zdenka Čuchnil a bývalí chorvatští velvyslanci Zlatko Stahuljak a Viktor Brož převzali z rukou českého premiéra Mirka Topolánka pamětní medaile Karla Kramáře. Ten je na dvoudenní oficiální návštěvě Chorvatské republiky.

Všichni tři vyznamenaní v sobě spojují vlastnosti, za prvé propagaci České republiky, starost o zemi, udržování jazyka, kultury v jiné zemi nebo budování vztahů mezi Českou republikou a další zemí. Chtěl bych všem moc poděkovat,“ řekl ve svém projevu premiér M. Topolánek.
 
Poslankyně Čuchnil je již třetím volebním období poslankyní chorvatského parlamentu za Českou a Slovenskou národnostní menšinu. Intenzivně se stará o problémy České a Chorvatské menšiny v Chorvatsku. 

Zlatko Stahuljak, první chorvatský velvyslanec v naší zemi ještě za Československé federace. Pan Stachuljak je velkým hudebním odborníkem a pedagogem, studoval v Praze na konzervatoři a celý svůj život se stará o česko-chorvatské vztahy. 

Velvyslanec Viktor Brož byl zatím posledním velvyslancem v ČR. Pan Brož byl činný na diplomatickém poli ve prospěch česko-chorvatských vztahů a je také příslušníkem české menšiny v Chorvatské republice.


V příloze: Premiérův projev adresovaný krajanům v Chorvatsku.
Související zprávy: Chorvatsku se blíží členství v NATO a možná i v EU (zpráva z prvního dne návštěvy premiéra v Chorvatsku dne 8. září nabízí rovněž zvukový záznam tiskové konference s premiéra M. Topolánka a chorvatského předsedy vlády  I. Sanadera, projev premiéra o vstupu Chorvatska do NATO a EU a celý program premiérovy oficiální návštěvy Chorvatské republiky)
Rozhovor s premiérem na téma rozšiřování Evropské unie naleznete v rubrice PODCAST.  Více informací nabízí PROJEV předsedy vlády ČR M. Topolánka.
Obrazový materiál dokumentující první den oficiální návštěvy premiéra v Chorvatské republice nabízí FOTOGALERIE.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie