Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Zápisy ze schůzí

17. 9. 2008 14:25

28. srpna 2008

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 28. srpna 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: Ing. Marek Šedivý, Ing.L. Veselá, JUDr. Jaroslav Niklas, Ing. Ladislav Pavlík, JUDr. Jaroslav Svejkovský

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:
1) Zahájení a schválení programu
2) Kontrola úkolů z posledního jednání
) Věcný záměr zákona o veřejně prospěšných organizacích (JUDr. J. Svejkovský
4) Daňové reformy ve vztahu k neziskovým organizacím (Garant: Mgr. P. Kalousová, host: Ing. L. Pavlík (Ministerstvo financí ČR))
5) Nadační investiční fond – dodatky ke Smlouvě o převodu zbývajících prostředků určených usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro účely podpory nadací ve II. etapě uzavřená podle § 18, odst. 2) písm. a) bod 6) zák. č. 171/1991 Sb. (Garant: Mgr. P. Kalousová, host: Ing. J. Niklas, Ing. H. Ondrušková (Ministerstvo financí ČR))
6) Novela zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech (Garant: JUDr. L. Deverová)
7) Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu NNO – informace o stavu projednávání Garant: JUDr. H. Frištenská)
8) Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech – informace o stavu projednávání
9) Novela zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě – informace o stavu projednávání
10) Operativa sekretariátu
11) Různé


Ad 1 a 2)
Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská, která přivítala přítomné členy a další hosty, seznámila je s programem jednání a shrnula zápis z jednání minulého. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu a k programu dnešního jednání.

Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání Výboru a souhlasí s programem jednání.


Ad 3)
JUDr. J. Svejkovský shrnul základní body tezí návrhu věcného záměru zákona o NNO / veřejně prospěšných organizacích, na nichž se shodla pracovní skupina dne 19. 8. 2008:
1) nebude vytvořena nová právnická osoba, ale veřejně prospěšnou organizací může být jakákoli právnická osoba, která naplní znaky veřejné prospěšnosti,
2) vymezení pojmu veřejné prospěšnosti jako služby poskytované ve veřejném zájmu s demonstrativním výčtem možných činností,
3) zakotvení povinných znaků, jež musí organizace vykazovat, aby mohla dosáhnout na přímé či nepřímé benefity,
4) zakotvení standardu transparentnosti, který musí veřejně prospěšná organizace splnit jako jeden z povinných znaků,
5) vytvoření nového samostatného rejstříku veřejně prospěšných organizací,
6) dosažený zisk je investován do rozvoje veřejně prospěšných aktivit a služeb, nikoliv mezi vlastníky organizace
Po vystoupení JUDr. J. Svejkovského vystoupili PhDr. K. Schwarz a Mgr. P. Oriniaková s tím, že považují za potřebné, aby zákon zakotvil i definici neziskových organizací, které nebudou mít statut veřejné prospěšnosti a také ty vybavil benefity, které budou odpovídat současnému stavu.

Závěr:
Výbor souhlasí s tezemi připravovaného návrhu věcného záměru zákona o NNO / VPO. Zároveň někteří členové Výboru projevili obavy o neziskové organizace, které nebudou mít statut veřejné prospěšnosti, a proto žádá PhDr. K. Schwarze a Mgr. P. Oriniakovou o návrh řešení tohoto tématu v připravovaném zákoně. Návrh bude projednán na schůzi pracovní skupiny k přípravě věcného záměru zákona o NNO / VPO dne 15. 9. 2008.


Ad 4)
JUDr. H. Frištenská přivítala Ing. L. Pavlíka, vedoucího referátu Legislativa daňových rezerv a zdanění neziskových subjektů Ministerstva financí ČR. Ing. L. Pavlík informoval přítomné členy Výboru o připravovaných daňových reformách ve vztahu k neziskovým organizacím. Materiál Ministerstva financí ČR je v současné době ve vnitřním připomínkovém řízení. Ing L. Pavlík uvedl, že připravovaná daňová reforma dobře váže na připravovaný zákon o veřejně prospěšných organizacích. Vyjádřil přesvědčení, že budou z hlediska NNO definovány dvě skupiny daňových poplatníků a dva stupně daňového zvýhodnění. První skupina užívající omezené daňové zvýhodnění bude spojena výhradně s neziskovou hospodářskoprávní formou, přičemž poplatníci nebudou mít status veřejné prospěšnosti (dnešní vymezení a benefity NNO). Druhá skupina poplatníků budou právnické osoby zapsané ve veřejném rejstříku jako osoby se statusem veřejné prospěšnosti. Vyjádřil názor, že z hlediska MF je nezbytné, aby tyto právnické osoby veškerý svůj zisk investovaly do veřejně prospěšných aktivit a služeb. Daňová výhoda bude realizována uznáním výdajů vynaložených na financování aktivit osob zapsaných ve veřejném rejstříku. Uvedl, že návrh daňové reformy je zatím ve velmi obecných rysech a je možné ji dobře specifikovat pro potřeby připravovaného zákona. Vyjádřil ochotu k další spolupráci v souladu se přípravnými pracemi na věcném záměru zákona.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace Ing. L. Pavlíka z Ministerstva financí ČR o připravovaných daňových reformách ve vztahu k připravovanému zákonu. Považuje za potřebné s Ing. Pavlíkem kontinuálně spolupracovat v souladu s přípravou věcného záměru zákona o veřejně prospěšných organizacích.


Ad 5)
JUDr. H. Frištenská přivítala a představila přítomné hosty z Ministerstva financí - Ing. L. Veselou a JUDr. J. Niklase a poté shrnula historii vzniku smluv uzavíraných bývalým Fondem národního majetku a nadacemi o příspěvcích z NIF. Výbor se touto problematikou zabýval již na svých minulých jednáních. Platné smlouvy v současné době obsahují několik dodatků, jež však nejsou vždy jednoznačně interpretovány a to působí problémy zvláště nyní, kdy se právním nástupcem po zrušeném FNM stalo Ministerstvo financí a nadace nepodřídily kontrole podle zákona o státní kontrola a zákona o finanční kontrole. JUDr. J. Niklas uvedl, že za účelem odstranění nejasností a nedostatků současných smluv a jejich dodatků vypracovala pracovní skupina ve složení zástupců Fóra dárců a Ministerstva financí ČR předkládaný dodatek č. 8, který sjednocuje výklad smluv, řeší problematiku výnosů z nadačního jmění a bude dobrým východiskem pro kontrolu nadací finančními orgány.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace k problematice Nadačního investičního fondu – dodatky ke Smlouvě o převodu zbývajících prostředků určených usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro účely podpory nadací ve II. etapě uzavřená podle § 18, odst. 2) písm. a) bod 6) zák. č. 171/1991 Sb. Členové Výboru mají možnost uplatnit připomínky k předloženému materiálu k rukám JUDr. J. Niklase. Po jejich zpracování Ministerstvem financí ČR a vnitřním připomínkovém řízení na MF může být materiál (pokud dojde k věcným změnán) předložen Výboru ke schválení per rollam. Pokud půjde jen o změny technické, členové Výboru již nebudou o vyjádření žádáni. Materiál bude předložen Radě vlády pro nestátní neziskové organizace na říjnovém zasedání, a následně Vládě ČR. Ministerstvo financí by rádo uzavíralo tyto nové dodatky koncem letošního roku.


Ad 6)
JUDr. H. Frištenská informovala přítomné o novele zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, jejímž garantem je JUDr. L. Deverová. Z časových důvodů a také s ohledem na nepřítomnost JUDr. L. Deverové na jednání však nebylo možné novelu podrobně projednat přímo na jednání výboru.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o novele zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, s tím, že do 23. září 2008 mohou členové Výboru zaslat své připomínky k návrhu, který obdrželi před jednáním, sekretariátu RVNNO. Po jejich zpracování bude předmětná novela předložena Radě vlády pro nestátní neziskové organizace na jednání dne 10. října 2008.


Ad 7)
Mgr. K. Manová seznámila přítomné se stavem projednávání novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací NNO. Charakterizovala změny tohoto předpisu, které v něm zůstaly po vypořádání rozsáhlého připomínkového řízení mezi rezorty. Jako hlavní přínos vyzvedla dílčí změny v harmonogramu vyhodnocování žádosti, definování pojmu projekt, jasnější vymezení zdrojů v kofinancování a zakotvení možnosti dohod o dlouhodobé spolupráci mezi vybranými NNO a rezorty. Návrh byl ambicioznější, ale v této podobě jej rezorty nepřijaly. Po vnějším připomínkovém řízení proběhlo vypořádání připomínek a materiál bude v nejbližší době předložen Vládě ČR.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o stavu projednávání novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu NNO.


Ad 8)
Mgr. M. Šrámková informovala o probíhajícím připomínkovém řízení týkající se novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech. Dne 28. 8. 2008 se koná vypořádání připomínek, poté bude materiál předložen Vládě ČR.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o stavu projednávání novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech.


Ad 9)
Mgr. M. Šrámková informovala Výbor o pracovním semináři Ministerstva vnitra ČR na téma novely zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě, jež má být Vládě ČR předložena do konce roku 2008. Podněty a připomínky vzešlé z tohoto semináře zpracovalo Ministerstvo vnitra ČR a byly předány členům Výboru.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o stavu projednávání novely zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě.

Ad 10)
Mgr. M. Šrámková informovala přítomné o probíhajícím monitoringu legislativy. Příští schůze Výboru se bude konat dne 16. října 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X