Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 9. 2008 16:14

Podpis smlouvy SOFA a Deklarace o strategické spolupráci

Ministři obrany České republiky a Spojených států Vlasta Parkanová a Robert Gates podepsali v pátek 19. září 2008 v Londýně dva významné bilaterální dokumenty.

Dohoda mezi ČR s USA o právním postavení ozbrojených sil USA přítomných na území ČR (tzv. smlouva SOFA) je uzavírána v souvislosti s již uzavřenou dohodou o umístění radarové stanice protiraketové obrany v Brdech. Text Dohody schválila vláda ČR ve středu 10. září 2008. 


Dohoda byla vyjednána pod vedením Ministerstva obrany ČR za přispění dalších resortů. Díky úsilí vyjednavačů byl připraven návrh, který se v řadě ustanovení odlišuje od standardních bilaterálních dohod tohoto typu, které USA se svými spojenci uzavírají a který zohledňuje požadavky české strany. Plný text Dohody bude na internetových stránkách Ministerstva obrany přístupný v pondělí 22. září 2008. Pro potřeby veřejnosti a sdělovacích prostředků je v příloze zveřejněna předkládací zpráva k Dohodě pro jednání vlády. 

Vlasta Parkanová a Robert Gates zároveň podepsali i Deklaraci o strategické spolupráci v oblasti obrany mezi USA a ČR. Ta je uzavírána v souvislosti s navázáním strategického dialogu mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými a vyjadřuje připravenost obou stran povýšit vzájemnou spolupráci na kvalitativně vyšší úroveň. Deklarace vymezuje tři základní oblasti spolupráce: politicko-vojenskou, výměnu informací a spolupráci na poli výzkumu a vývoje v obranném průmyslu. Plný text dokumentu i předkládací zprávu k němu (vláda ČR vzala materiál na vědomí 17. září 2008) naleznete v přílohách. 
V případě zájmu o upřesnění výše uvedených informací se obracejte na Tiskovou a informační službu Ministerstva obrany ČR, tel. 973200147, e-mail: info@army.cz

Související zprávy:
Přijetí ministryně zahraničních věcí USA C. Riceové premiérem v Kramářově vile a slavnostní večeře  (Zpráva nabízí obrazový a zvukový materiál ze setkání premiéra M. Topolánka a ministryně zahraničí USA C. Riceové dne 8. července 2008 a slavnostní večeře v den podpisu smlouvy mezi ČR a USA o spolupráci v oblasti protiraketové obrany. Zpráva nabízí dokument ministerstva zahraničních věcí ČR s informacemi o podepsané dohodě, přepis tiskové konference a projev premiéra na konferenci o protiraketové obraně dne 8. července 2008)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie